PLANLAGT LENGE: Eiendomsselskapet Quadrum planlegger en storstilt utbygging i dette området ved jernbanen i Kristiansand. Foto: L2 Arkitekter

KRISTIANSAND: — Dette er vi veldig fornøyd med, og jeg hadde et godt inntrykk før møtet etter å ha forhørt meg med partigruppene. Dette er en god løsning for begge parter, sier utviklingsdirektør i Schage Eiendom, Petter Falkgård Andersen, til Fædrelandsvennen.

Torsdag ettermiddag var han til stede da byutviklingsstyret enstemmig gikk inn for administrasjonens innstilling om godkjenning av detaljreguleringsplanen med en maksimal kotehøyde på 65 meter. Det vil si at den høyeste bygningen i prosjektet vil stå rundt 59 meter over bakken. Bygningen skal ha skrå takflate, og stå 45 meter høy mot Vestre Strandgate.

Utbyggerne og Kristiansand kommune ble enige om det omstridte høyhusprosjektet før møtet, da de traff et kompromiss om høyden.

PLANLAGT LENGE: Eiendomsselskapet Quadrum planlegger en storstilt utbygging i dette området ved jernbanen i Kristiansand. Foto: L2 Arkitekter

Kommunen reduserte kuttforslaget sitt fra 14 til elleve meter – som gir høyhuset i Quadrum-prosjektet en høyde på 59 meter.Blant andre prosjektendringer er at utstikket i siktsonen fra Tordenskjolds gate trekkes tilbake tre meter.

— Nå må vi gjøre resten av jobben som gjenstår før vi kan komme i gang med byggingen av prosjektet, sier Andersen.

Byggestart om to år

Ifølge Andersen er det en del teknisk infrastruktur på Jernbanetomta, som prosjekteierne må få oversikt over, før første spadestikk.

— Blant andre har Jernbaneverket og Agder Energi infrastruktur på tomta, og vi må inngå avtaler om fjerning med dem. Men vi håper å komme i gang med den første bygningen om halvannet års tid, sier han.

Andersen ser da for seg to år med byggearbeider før første bygning kan tas i bruk.

— Om tre, fire år håper vi å ha de første bygningene på plass, sier Andersen, som ikke kan si hvor lenge det er til hele prosjektet er på plass.

— Det er alltid mange utfordringer i et slikt prosjekt, og nå har vi holdt på å planlegge i 20 år. Nå skal 60.000 kvm utvikles, og prosjektet må absorberes av markedet gradvis, sier han.

Mest kontorplass

De to første bygningene som kommer opp blir nye kontorer, og den tredje bygningen, som er den høyeste, blir kontorer eller hotell. Det er bygningene nærmest Kvadraturen som bygges først.

— Vi håper å få opp alle tre bygningene nå i første omgang, sier Andersen.

Han sier eierne ikke har arbeidet aktivt med leietakere i de nye kontorlokalene, men at de har hatt følere ute i markedet.

— Men dette er noe vi må komme tilbake til på et senere tidspunkt, sier han.