En dansk studie avslører at gravide kvinner som lever med enten hund eller katt har tarmbakterier i skjeden dobbelt så ofte som andre. Det ble funnet kolibakterier i skjeden hos hver sjette av dyreeierne, skriver Forskning.no.

En annen årsak kan skyldes dårlig håndhygiene.

– Det overrasket oss at sammenhengen var så tydelig. Når man er gravid, er man i en mer sårbar tilstand, og da er det ikke ønskelig med kolibakterier i skjeden, sier lege Jakob Stokholm, som er forsker ved Dansk BørneAstma Center og på barneavdelingen ved Næstved Sygehus.

Tarmbakteriene kan blant annet spre seg til urinrøret og gi blærebetennelse.

Studien viste også at dyreeierne oftere fikk antibiotika. Om lag halvparten av behandlingene ble gitt mot blærebetennelse.

LES OGSÅ:

Hund gir flere typer bakterier

Smitte fra dyr kan gi farlige pandemier

— Håndvask enklest og viktigst mot smitte

Forklaring mangler fremdeles

Artikkelen er publisert i onlinetidsskriftet Plos One, og det er en dansk forskergruppe fra Dansk BørneAstma Center, ledet av professor Hans Bisgaard, som står bak.

Siden det er en statistisk undersøkelse, kan forskergruppen ikke si med sikkerhet hva som er årsak og konsekvens, men de mener det kan forekomme en overføring av bakterier fra kjæledyr til kvinne.

Det kan også være en ukjent faktor innblandet.

– Det er det eneste studien på området, og derfor må dette tolkes forsiktig. Men det er tydelig at man bør forske på mekanismen som ligger bak, sier Jakob Stokholm.

Ukjent opprinnelse

Selv om det i tidligere studier er påvist at eiere og kjæledyr deler bakterier, er det i dette tilfellet ikke mulig å vite om bakteriene faktisk kommer fra kjæledyret.

Dyr og mennesker i samme husholdning kan bære samme bakteriestammer i tarmen, og derfor bør det ifølge Jakob Stokholm blant annet undersøkes hvilke typer tarmbakterier det er snakk om, og hvordan de blir spredt.

– Men vi antar at det kan ha noe å gjøre med at man får bakterier fra hunden eller katten på hendene, som man deretter overfører til sin egen munn eller rumpe. Hunder slikker jo seg selv i skrittet og på pelsen, så det er massevis av kolibakterier på våre gode venner, sier Stokholm.

Håndvask kan være avgjørende

Vibeke Frøkjær Jensen er seniorforsker ved DTUs avdeling for epidemiologi og genomisk mikrobiologi, og var ikke involvert i studien.

Hun mener sammenhengen mellom tarmbakterier i kjønnsdelene og kjæledyr i hjemmet gir god mening.

– Det er forskjellige muligheter for smitten. Man vasker ofte hendene før man setter seg til å spise. Men man vasker dem jo ikke før man går på toalettet, hvor man bruker hendene til å tørke seg, sier Jensen, som blant annet forsker på antibiotikaresistens hos bakterier i kjæledyr.

Hun påpeker at resultatene kan brukes som utgangspunkt for hypotesebasert forskning, hvor man forsøker å påvise noen mulige årsakssammenhenger.

– Dette er en enkeltstående studie, så det må helt klart mer kunnskap til. Det er for eksempel opplagt å undersøke nøyaktig hvilke bakterier som beveger seg mellom kjæledyr og eiere, og hvilke sykdommer de kan framkalle, sier Jensen.

Behandling kan ha betydning

En blærebetennelse kan bli alvorlig hvis den for eksempel sprer seg til nyrene, og den øker også risikoen for å føde for tidlig.

Imidlertid er antibiotikabehandling under graviditeten forbundet med risiko for at barnet utvikler astma. Det var årsaken til at forskerne tok fatt på emnet.

– Det ser ut til at det kan være langtidseffekter av behandlingen som man ikke tar høyde for, sier Stockholm.

Påvirker immunsystemet

Tarmbakterier i skjeden kan i verste fall gjøre det nyfødte barnet sykt. Andre studier viser nemlig at morens bakterier under graviditet og fødsel kan gi det nyfødte barnet en alvorlig infeksjon.

– Barnets immunsystem er umodent. Derfor kan det påvirkes av miljøet. Det kan bety at man som gravid bør være oppmerksom på å vaske hendene en ekstra gang, sier Stokholm.

Artikkelen er levert av Forsking.no

KILDE:

Stokholm J, Schjørring S, Pedersen L, Bischoff AL, Følsgaard N, et al. (2012) Living with Cat and Dog Increases Vaginal Colonization with E. coli in Pregnant Women. PLoS ONE 7(9): e46226. doi:10.1371/journal.pone.0046226.

FAKTA:

*709 gravide kvinner deltok i undersøkelsen. De er med i COPSAC2010-kohorten, en gruppe på 733 tilfeldig utvalgte gravide kvinner som skal brukes til å forske på årsaker til astma hos barna.

*Hos 16 prosent av kvinnene med dyr i hjemmet ble det funnet tarmbakterier i skjeden, mot cirka 8 prosent hos andre kvinner.

  • Siden hunde- og katteeiere generelt er yngre, har lavere inntekt og røyker mer, korrigerte forskerne for dette.

  • Forskerne intervjuet kvinnene i graviditetens uke 36 og tok en prøve i skjeden. Prøven ble undersøkt på Statens Serum institut.

  • Opplysningene om behandling med antibiotika kryssjekket de hos Legemiddelstyret.