KRISTIANSAND: For det kjære symbolet på sørlandssommeren er på vikende front.

— Det er jo fint med terner i skjærgården, og nå lurer mange på hvor de er blitt av. Problemet er at det er for lite mat til dem, uttaler sjøfuglekspert Runar Jåbekk fra Norsk Ornitologforening.

Han konstaterer at det i år, som i fjor, knapt finnes terner langs sørlandskysten. Grunnen til at det minker på småfisk i sjøoverflaten er det ingen som vet sikkert.

Dermed må den yndige trekkfuglen rømme landsdelen, og landet, for å finne det bryet verdt å stupe loddrett med nebbet først i havet.

Fugleelskerne håper på bedre tider. Så sent som i 2000 ble det registrert masse småfisk, og dermed store kull av terner, på Sørlandet.

— Vi må ta kunstige grep for å komme over bøygen. Ellers kan det bli alvorlig for fuglelivet, og vi blir fattigere på naturopplevelser, advarer naturverner og SV-politiker Peder Johan Pedersen fra Søgne.

Han ber nå Fylkesmannen gi økonomisk tilskudd til en ordning med mating av ternene i hekkesesongen. Om tanken er god, møter slik form for «kunstig åndedrett» skepsis.

— Jeg har aldri hørt fremmet fra et seriøst fagmiljø at dette er en måte å møte utfordringen på. Det er ikke slik vi er vant til å opptre i forhold til det ville dyrelivet, poengterer viltforvalter Tor Punsvik hos Fylkesmannen, som legger til at økonomien i fylket er stram.

— Vi er jo ikke interessert i å hive penger ut av vinduet.