KRISTIANSAND/OSLO: — Hva med alle de som ikke opplever dette? Det blir en historie med et ensidig perspektiv fra en biskop som ikke gir trøst, sier sjelesørger og prest Per Anders Nordengen til fvn.no.

Da Nordengen leste Fædrelandsvennens åpenhjertige intervju med biskop Skjevesland , reagerte han kraftig og tok til gjenmæle i et intervju med Vårt Land mandag.

— Jeg ble så lei meg. hva med dem som ikke kan fortelle om englehistorier? Gud er vel så mye hos dem, sier Nordengen, som mener biskopens historie verken er trøstende eller trosstyrkende, snarere tvert i mot.

- Det er synd at kirkens primas går ut med en historie som kan gjøre vondt verre for noen mennesker, sier Nordengen til fvn.no.

Biskop Olav Skjevesland fortalte til Fædrelandsvennen i forrige uke om hvordan han og familien på mirakuløst vis ble spart for en trafikkulykke i 1971:

— Vi satt og skrek, men plutselig var vi forbi uten å være truffet. Det var helt imot alle fysikkens lover. For oss var det helt uforståelig at ikke vi ble truffet, vi skulle ha kollidert front mot front, sier Skjevesland, som tror han og familien ble spart for en ulykke på mirakuløst vist.

Den andre bilen kjørte utfor, mens bilen til Skjevesland ikke hadde en skramme. Englevakt, tror biskopen.

— Om det var engler eller en tilfeldighet, det vet ingen, sier Per Anders Nordengen til fvn.no.

- Gud også i det vonde - Gud er først og fremst i det vonde. Jeg er prest og jobber mye med livsmestring, og jeg vet at flere mennesker som er kronisk alvorlig syke reagerer og får veldige problemer når de hører om andre opplevelser. De tror kanskje at de tror for lite, og dermed får de ekstrabelastninger på grunn av slike historier, tror han:

Nordengen forteller at et medlem av hans nære familie omkom i en drukningsulykke på Sørlandet for 12 år siden.

— Hvorfor har to englevakt og to ikke? Vi har en Gud som også er tilstede i de vonde stundene, sier Nordengen, som peker på behovet for en " tilfeldighetenes teologi".

— Vi har ikke engler som leder oss utenom livets vanskeligheter, men som hjelper oss gjennom livet. Det er viktigere å fremheve at Gud er tilstede for oss gjennom vanskelighetene også, sier sjelesørgeren.

Hverdagsmirakler

— Men er det ikke fint at kirkens leder kan fortelle trosopplevelser som har styrket ham?

— Jo, selvsagt. Kirkens ledere burde jo være de første til å snakke om at det finnes noe overnaturlig. Men Gud er med oss på godt og vondt, med tårer og latter, dessuten er det de vanlige hverdagsmiraklene som er relevant for virkeligheten.

— Er det like støtende å høre om folk som påstår at de er blitt helbredet gjennom bønn?

— Ja, det blir en lignende tung opplevelse for de som ikke blir helbredet. Vi må ikke bare snakke om de som har en vellykket utgang av sykdommen.

— Men hvordan blir det da å lese historier fra Bibelen for deg som prest, der det fortelles at Jesus helbredet syke gjennom hele sin virketid?

— Han helbredet mange, ja. Men det er ikke noe som nødvendigvis skjer i dag. Jesus helbredet dem primært for å vise sin guddommelige makt. Jeg utelukker ikke at Gud kan gripe inn overnaturlig, men det er et tankekors at ikke alle som ber, opplever noe.