KRISTIANSAND/OSLO: Mandag 27. august starter rettsaken i Oslo tingrett. Det er satt av en sak til saken.

Støttet av Stine Sofie Stiftelse har Austegard stevnet Justisdepartementet for retten. Formålet med rettssaken er å sikre pårørende retten til å uttale seg i spørsmålet om permisjon og prøveløslatelse for straffedømte i alvorlige volds— og overgrepssaker.

— Vi ønsker at alle som saken gjelder skal ha rett til å uttale seg. Bare fordi man ikke er part i saken, betyr ikke det at man ikke bør bli hørt, sier Austegard.

Austegard mener pårørende bør få innflytelse over vilkårene som gis i forbindelse med permisjoner og prøveløslatelser. Blant annet for å hindre at drapsdømte får muligheten til å oppsøke pårørende til ofre.

— Hvorfor har dere valgt å gå til sak?

— For å oppnå en lovendring må vi gjennom en rettsak for å få stadfestet om vi har en lovfestet rett til å bli hørt. Det er jo flere lover som er inne i bildet her, blant annet forvaltningsretten og menneskerettighetene.

Austegard mener hun har en realistisk mulighet til å vinne.

— Etter å ha lest meg opp tror jeg absolutt det ja. Og hvis ikke vi vinner, kommer vi til å ta saken videre. Først til lagmannsretten, og hvis vi taper der kommer vi til å følge saken helt til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg om nødvendig.

I en pressemelding fra Stine Sofies Stiftelse presiseres det at det er staten som saksøkes, og ikke den domfelte. Verken Austegard eller stiftelsen ønsker å hindre domfeltes adgang til permisjon, skriver daglig leder i Stine Sofies Stiftelse, Bente Bergseth, i pressemeldingen.