KRISTIANSAND: — Det er ikke sånn det skal gjøres. Dette er veien til nederlag, sier Terje Næss.Den profilerte fagforeningslederen ved Falconbridge og bystyrepolitikeren for Ap i Kristiansand er svært overrasket og skuffet over sitt eget parti. Han hadde aldri trodd at Ap skulle overkjøre fagbevegelsen i en så viktig sak som sykelønnsordningen. - Hvor har de vært?

— Fremgangsmåten er mildt sagt underlig og svært ulik Aps tradisjon for samarbeid med fagbevegelsen. Sånt skal ikke skje, sier Næss.I går fikk han klare tilbakemeldinger fra kolleger på Falconbridge. Og han la ikke skjul på sin egen skuffelse overfor arbeidskameratene.- Det regjeringen gjør, og som den ikke må gjøre, er å frata tillitsvalgte makt og innflytelse. Jeg kan ikke skjønne hvor de har vært, virkelig ikke, sier han oppgitt.Det samme er tidligere fylkesleder i Vest-Agder Ap, Tom Rune Thorvaldsen. Men i motsetning til Næss ser Thorvaldsen saken fra arbeidsgivernes side, som daglig leder i et regnskaps- og rådgivningsfirma med ti ansatte.- Som arbeidsgiver blir jeg frustrert over at man uten å blunke legger stadig flere byrder over på næringslivet. Det bekymrer meg, sier Thorvaldsen.- Politisk er jeg skuffet. Dette går på tvers av det Ap sa i valgkampen og det som lå til grunn for Soria Moria-erklæringen, sier han.Thorvaldsen tror ansatte i mindre firmaer vil føle en ekstra belastning ved å melde seg syke når det vet at firmaet lider økonomisk. - Skjønner bare penger

Men stortingsrepresentant Rolf Terje Klungland (Ap) forsvarer regjeringen.- Dette er et tiltak som vil føre til at arbeidsgiverne blir mer interessert i å legge til rette for mindre sykefravær. Og jeg er helt sikker på at vi nå får lavere sykefravær. Er det noe arbeidsgiverne forstår, så er det kronasje, sier Klungland.I gårsdagens utgave av Fædrelandsvennen truet fylkesleder i Fagforbundet i Vest-Agder, Roy Gyberg, med å melde seg ut av Ap i protest mot regjeringens fremgangsmåte. Klungland skrev i går ettermiddag brev til Gyberg hvor han ber ham om ikke å forlate partiet.Stortingsrepresentanten fra Feda er imidlertid ikke overrasket over de harde reaksjonene fra eget parti og fagbevegelsen.- Jeg skjønner jo at noen er sure og forbanna. Men det må være ei grense for alt, mener Klungland.