LYNGDAL: Natt til i går ble det gjort innbrudd i en spilleautomat på Coop Mega i Lyngdal. Automattyveriet føyer seg inn i en rekke automatbrekk som har rammet butikker og kiosker den siste tida.

— Vi har med profesjonelle folk å gjøre og har foreløpig svært lite å gå etter i jakten på gjerningspersonene. Men brekket er gjort etter samme modus som tidligere. Om ikke det er eksakt samme folk som sist, ser det i hvert fall ut til at de har gått samme skole, sier politiførstebetjent Steinar Mydland ved Lyngdal lensmannskontor til Farsunds Avis.

Kritiserer politiet

— Politiet burde patruljere nattestid. Det er fortvilende og irriterende at de ikke gjør mer enn de gjør for å få tatt tyvene, sier Harald Jensen, som er Røde Kors sin agent for spilleautomatene i distriktet.

Tidligere år har Sørlandet også blitt rammet av omreisende automattyver, og på landsbasis ble det gjennomført 3424 automatbrekk i fjor. Opprullingen av blant annet "albaner-ligaen" tidligere i år har vist at flere organiserte bander reiser fra distrikt til distrikt for å raide spilleautomater.

Lensmannen i Lyngdal, Jan Frostestad, ønsker ikke å spekulere i om det er snakk seg om en automatbande.

— Vi har ikke noe grunnlag for å si at det er en automatbande som står bak disse brekkene, sier Frostestad.

Foreløpig har politiet ingen spor å gå etter. Nå håper de på hjelp fra publikum.

— Disse brekkene er over i løpet av svært kort tid, og derfor er det ofte lite å gå etter, sier Frostestad.

Oppklaring prioriteres ikke

Natt til tirsdag 29. august ble tre automater forsøkt brutt opp på Skarpengland i Øvrebø, og i forrige uke ble fire automater på Oddensenteret i Grimstad tømt.

— Det er godt mulig at det dreier seg om en bande, men hittil har vi få holdepunkter for dette. En avdekking av slike bander krever en omfattende og systematisert etterforskning, sier politibetjent Leif Viken ved Grimstad politistasjon.

Trolig vil de fleste av automattyveriene forbli uppklart. Få tekniske spor og ingen vitner gjør at politiet står på bar bakke i de fleste av tyverisakene.

— Kriminalitet som ikke går utover folks helse, slik som vinningskriminalitet, står ikke høyt på vår prioriteringsliste, innrømmer Viken.