KRISTIANSAND: — Stein, saks og papir er et ikke-voldelig beslutningsverktøy, men det er også sport på profesjonelt nivå. Bare i Norge har vi 1.200 medlemmer, og langt flere som driver uorganisert. Det sier president i Norsk forbund for stein, saks og papir, Geir Arne Breivik, til fvn.no.

Onsdag arrangerer han NM-kvalifisering på utestedet Østsia i Kristiansand. Alle over 18 år kan delta.

— Det er ingen påmelding, man møter bare opp og registrerer seg i døra. Den lave terskelen er en helt bevisst strategi. Mange trener hardt og er målbevisste mot kvalifiseringen, men vi vil like gjerne rekruttere de talentene som kanskje ikke er klar over sitt eget potensial, sier Breivik.

Spiller profesjonelt

— ”Alle” kjenner stein, saks og papir – det brukes over hele verden hver eneste dag. Men som sport er det ikke like utbredt. Selv har jeg holdt på med dette siden ungdomsskolen, men det er først de seinere årene at jeg har spilt profesjonelt, sier Breivik.

Han stiftet Norsk forbund for stein, saks og papir i oktober 2004. Samme år deltok han som Norges første representant i verdensmesterskapet. Nå er han landslagstrener og ser konkurransene fra sidelinja.

VM i Canada

Kvalifiseringsrundene finner sted i Kristiansand, Tromsø, Lillehammer, Volda, Bodø, Trondheim, Alta, Hammerfest og Bergen. De fire beste fra hver by går videre til norgesmesterskapet i Oslo, seinere i måneden.

Herfra går to eller tre spillere videre til verdensmesterskapet i Toronto, hvor om lag 500 spillere fra hele verden deltar. Førstepremie er 40.000 kroner, samt tittelen verdensmester i stein, saks og papir.

Strategisk spill

Hvordan blir man god i stein, saks og papir - d reier det seg ikke mye om flaks?

— Bare dersom man ikke kan det. Når man ser profesjonelle spillere i aksjon, skjønner man fort at spillet avgjøres av strategi. De flinkeste spillerne har en plan – og de holder den. Skal man hevde seg i denne sporten må man takle presset. Ellers har man ingen sjanse, mener Breivik.

Og kommer med ett lite tips:

— Gutter starter alltid med stein, mens jenter foretrekker saks. Papir, derimot, er ikke særlig populært. Så dersom man er virkelig tøff, begynner man med papir.

Regler for spillet:

Et spill kalles gjerne "et kast". I et kast beveger motstanderne hendene opp og ned fire ganger før de viser et tegn. Man kan velge mellom tre tegn: Stein, saks og papir.

Stein slår saks, saks slår papir og papir slår stein. Det er utslagsmetden som gjelder, og man spiller om å bli best av tre sett.

For mer info se www.steinsakspapir.com