KRISTIANSAND: — Det var en sak vi brukte ganske store ressurser på. Jeg husker det godt, og var selv med på søket i skauen, forteller lensmann Terje Pedersen i Søgne og Songdalen.

Han var sylfersk betjent den gang, 15. august 1977. En tobarnsfar (41) ble meldt savnet fra sitt hjem i Kristiansand. Bilen hans ble funnet langs veien nær familiens hytte ved Kimestadvannet i Søgne, omtrent fem kilometer nordvest for Lunde. Bildøren var åpen.

Funnet fredag

I nesten en uke ble det soknet i det vesle vannet, mens nærområdet ble finkjemmet av letemannskaper. Ikke en krok var oversett, trodde man.

  • Vi hadde en oppfatning av at han måtte være i nærområdet og undret oss over at vi ikke klarte å finne ham, minnes Terje Pedersen.

Politiet hadde aldri mistanke om at noe kriminelt var tilstøtt den savnede. En teori var om han hadde reist utenlands, men lite tydet på det.

Sist fredag oppdaget turgåere ved Kimestadvannet noe som lå og duppet i vannflaten. Det viste seg å være et klesplagg med levninger etter en død person. De varslet lensmannen.

Levningene er oversendt Rettsmedisinsk institutt i Oslo for å slå fast om det virkelig er den savnede kristiansanderen.

  • Vi mener det må være ham. Ingen andre er savnet i området, forklarer lensmannen.

Familien lettet

For familien er funnet til stor lettelse, men samtidig opprivende.

  • Dette kom veldig bardust på. Det tok veldig lang tid å bearbeide savnet, og så plutselig 30 år senere skjer dette. Det er litt av et sjokk. Samtidig er vi veldig glad han er funnet, og at vi får en grav å gå til, forteller mannens bror (59) til Fædrelandsvennen.

I 30 år har mange stilt seg spørsmålet: Hva skjedde egentlig? Også naboer i området er glad forsvinningen nå synes oppklart:

  • Det blir jo et mysterium, så lenge de ikke finner ham. Tankene går litt om hvor han er, og hva som egentlig skjedde. Det er veldig greit at de nå finner ut av det, sier en kvinnelig beboer i området, som minnes at saken var behørig omtalt i pressen.

Lensmannen legger ikke skjul på at saken er sjelden.

  • Det forsvinner jevnlig folk som ikke kommer til rette. Men at det tar så lang tid, er nok spesielt, vedgår Terje Pedersen, som må til Statsarkivet for å hente ut opplysninger fra saken.