VENNESLA: I samtlige kystkommuner på Agder begynte elgjakta i dag. Anders Storhei på Eikeland i Hægeland har ventet på å komme seg ut i skogen siden jakta ble avblåst i fjor. Det har han markert på sin helt spesielle måte.

Godt synlig fra riksvei 9 satte han i dag opp et åtte meter bredt skilt med teksten «Elgjakt. Nå er det ferie».

— Det var en idé jeg har hatt i mange år. Elgjakta er årets høydepunkt. Det har vært min ferie, sier Storhei til fvn.no.

Skjøt elg i dag

Maskinentreprenøren gikk ut i ferie fredag, og planen er å holde seg bort fra jobben en uke. Allerede første dagen i skogen ved Eikeland fikk jaktlaget hans fullklaff.

— Vi skjøt nettopp en halvannen åring, en liten okse, sier han.

Meldingene på årets første jaktdag går imidlertid ut på at det er langt færre elg å se. I Mandals-regionen har ti år med bevisst nedskyting av elgstammen ført til en kraftig redusering, ifølge Lindesnes Avis.

Forskere konkluderte på 90-tallet med for stor tetthet av elg i forhold til beitegrunnlaget. De siste årene har tilbakemeldinger fra jaktlagene gitt klar indikasjon på at stammen er kraftig redusert.

— Vi er i ferd med å nå målet, men ser i ettertid at reduksjonen har tatt noe for lang tid. Man skulle ønsket en raskere reduksjon, slik at beitegrunnlaget kunne bedret seg fortere, sier skogbrukssjef for Mandal og Lindesnes, Yngvar Mjåland, til Lindesnes Avis.

Har sett sju

Leder for Systad jaktlag i Mandal, Ole Bent Røiseland, er ikke i tvil om at det er blitt langt færre elg i området.

— Det er ikke mange årene siden vi kunne felle ni elg, og gjorde det på kort tid. I fjor hadde vi problemer med å ta ut ett dyr, sier han.

Jaktlaget på Eikeland i Hægeland kan felle seks elg i år. Hittil ser det lovende ut, mener Anders Storhei.

— Det er mye mindre elg. Men i dag har vi sett sju elger passere her, selv om det riktignok er kuer og kalver, sier han.