OSLO: Bispemøtet anbefalte tirsdag med knapt flertall at homofilt samlevende kan ansettes i kirkelige stillinger. Kirkemøtet avgjør spørsmålet i november.

Seks av Bispemøtets elleve biskoper stemte for vedtaket, som er en anbefaling til Kirkemøtet. Blant de fem som stemte imot var biskopen i Agder og Telemark, Olav Skjevesland.

Bispemøtets flertall følger flertallet i Kirkerådet. Kirkerådet har tidligere anbefalt Kirkemøtet å se bort fra vedtakene fra 1995 og 1997, som sa nei til å ansette homofilt samlevende i kirkelige stillinger.

Bispemøtets vedtak ble klart på en pressekonferanse kl 10.45 i dag. Kirkemøtet 2007 tar den endelige avgjørelsen i spørsmålet når det samles i Øyer ved Lillehammer 12.-17. november.

— Rom for to syn

De fem bispene som utgjør mindretallet i saken, vil ikke adoptere flertallets syn.

— Bispemøtet er kommet ut med et delt syn i saken. Det innebærer at bispemøtet mener det er legitimitet for begge syn i kirken, sier Bispemøtets preses, biskop Olav Skjevesland.

Han er en av de fem biskopene som utgjør mindretallet i Bispemøte i denne saken. De øvrige fire er Odd Bondevik, Ernst Oddvar Baasland, Ole D. Hagesæther og Ole Christian Kvarme.

Ifølge VG vil ingen av disse endre praksis, selv om Bisperådets anbefaling skulle bli tatt til følge av Kirkerådet i november.

Enhet

Biskop Bondevik sier til NTB at det blir krevende en situasjon for begge sider å leve videre med vedtaket. Men han tror det vil gå, og sier han ikke ønsket at Bispemøtet skulle tildekke uenigheten som rår i spørsmålet om homofilt samliv og vigslede stillinger.

— Ærlighet varer lengst, sier Møre-biskop Odd Bondevik.

Visepreses i Bispemøtet, biskop Laila Riksaasen Dahl, viser til at kirken ikke er blottet for erfaringer i kunsten å leve med forvaltningsmessig uenighet. Hun trekker fram striden rundt utnevnelse av kvinnelige prester i kirken som eksempel en slik erfaring

Ekteskapslov

Et flertall på ni bisper i Bispemøtet vendte tirsdag også tommelen ned for regjeringens forslag om en ny ekteskapslov for likekjønnede og ulikekjønnede par.

Bispemøtet er høringsinstans i saken, og anbefaler Barne- og likestillingsdepartementet å trekke lovforslaget og utrede saken bedre. Dermed følger Bispemøtet også i dette spørsmålet flertallet i Kirkerådet, som har sagt nei til regjeringens forslag med 10 mot 5 stemmer.

De to biskopene som støtter regjeringens forslag til ny ekteskapslov er Tor B. Jørgensen i Sør- Hålogaland og Solveig Fiske i Hamar.

Slutt på all tukt

I en egen uttalelse setter Bispemøtet søkelyset på religiøst motivert vold, og går inn for at ordet «tukt» fjernes fra framtidige bibeloversettelser. Bibelen oppfordrer nemlig foreldre til å tukte barna sine.

Men tukt i bibelsk sammenheng betyr i dag ikke fysisk avstraffelse, ifølge bispene. I framtidige bibeloversettelser vil de i stedet ha inn et ord som gir assosiasjoner i retning veiledning og irettesettelse.