LYNGDAL/KRISTIANSAND: — Det var kjempeinspirerende for oss å få en så stor oppgave, sier Charlotte Lund (24 år fra Mandal), student på årsenhet for ernæring, mat og kultur på Høgskolen i Agder.

Lærerne håndplukket henne og Petter Lund (26 år fra Høvåg) til å utforme kantinekonseptet til landets første junkfood-frie badeland. Dette var bestillingen fra styreleder Gaute Ubostad i Sørlandsbadet.

— Gaute påsto at alle norske badeland har pommes frites, og det måtte vi sjekke først, sier de to.

Bare gatekjøkkenmat

De fant ut at samtlige av landets 16 badeland kun serverer gatekjøkkenmat. Det overrasket dem.

— Badelandene i Danmark er litt flinkere enn de norske, sier Borø.

Som eksamensoppgave med skriftlig og muntlig prøve laget hun og Lund et fullt, fikst ferdig kantinekonsept for sunn mat som Sørlandsbadet kan ta i bruk hvis det vil.

— Og det vil vi, sier Gaute Ubostad.

— Vi skal prøve å bli bedre enn alle badeland på mat. Vi legger vekt på sunn livsstil. Da ville det vært kræsj å servere fastfood slik som de andre badelandene gjør, sier Ubostad, som tok kontakt med HiA.

Først tenkte lærerne at de måtte gjøre jobben selv. Så valgte de å gi oppgaven til et par av sine dyktigste elever som evnet å gjennomføre en så stor og omfattende oppgave, forklarer høyskolelektor Frøydis Vik.

— Vi har lett på nettet, har brukt oppskrifter fra vår barndom og har fått inspirasjon fra Hurdal rehabiliteringssenter, forteller Lund og Borø.

De mener Sørlandsbadet ikke må kjøpe inn en pommes frites-gryte en gang, men heller satse på salat- og suppebar. I stedet for pommes frites, lager de nydelige båtpoteter i rapsolje; sunnere og mindre illeluktende, forklarer de.

Sjørøverburger

Sei- og lakseburgere skal erstatte feite hamburgere, men skal kalles «Sjørøverburger», for at barn ikke skal ta skrekken før de smaker den.

Hamburgerbrødet lages av halvgrovt mel. Store mengder friske grønsaker følger alle rettene.

I hele vinter har de to studentene stekt og brast på HiA-kjøkkenet. De har smakt seg gjennom rett etter rett, har tilsatt krydderier og har finregnet på kalorier.

— Vi har lagt vekt på ikke å ha for høy fettmengde, og bruker hvitt kjøtt, fisk og mye frukt og grønnsaker, forteller de to. Bare dessertene inneholder tilsatt sukker.

Lund og Borø satser på at elevene fra den videregående skolen ved siden av Sørlandsbadet daglig kan bruke stedet som sin kantine.

Kaldt vann

Derfor satser de på ungdommelig mat som wok og wrap. I tillegg tilbyr de tradisjonell «voksenmat» med saus, poteter, mye grønnsaker og lite fett. Karafler med kaldt vann på disken skal friste folk fra å drikke brus.

Kantina skal også ha egne retter for brukerne som ikke tåler gluten eller melkesukker.