OSLO: Det samlede forbruket av elektrisitet i Norge var 66,4 terrawattimer (TWh) i årets første måneder, 1,5 prosent høyere enn første halvår i fjor, melder Statnett.

– Bak dette tallet skjuler det seg en nedgang i forbruket i kraftkrevende industri, mens det var en sterk økning i forbruket av strøm i andre sektorer, sier kommunikasjonsdirektør i Statnett, Tor Inge Akselsen.

Den kraftkrevende industrien reduserte sitt forbruk med 5,5 prosent til 16,4 TWh, mens næringslivet ellers, offentlig virksomhet og husholdningene økte sitt forbruk av elektrisitet med 5,5 prosent til 46,5 TWh.

Det meste av økningen gikk til oppvarming på grunn av streng vinterkulde, men også hvis tallene justerers for temperaturforskjellene mellom fjorårets og årets første seks måneder viser forbruket en økning på 2,5 prosent.

Samtidig som strømforbruket toppet seg, produserte de norske vannkraftverkene mindre strøm enn året før, som riktignok var et rekordår. Produksjonen på 67,4 TWh var litt høyere enn forbruket, og 1 TWh ble dermed eksportert.

Reduksjon i produksjonen var på 4,8 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, da tilsvarende 7 TWh ble eksportert fra Norge.