LINDESNES: I fire år har Tom Johansen (51) kjempet mot småbåthavnen.

— Jeg tar likevel ikke dette som noen endelig seier. Så mye har jeg lært, sier Johansen.

I går ble det kjent at miljøverndepartementet ber Lindesnes kommune revidere sin reguleringsplan for Egeland fra 1995. De legger spesielt vekt på at småbåthavnen i nær tilknytning til naturreservatet i nedre Audna, vil være en trussel for det rike og særegne fuglelivet med laksender og sangsvaner. Sistnevnte fugl er gjennom Direktoratet for naturforvaltning klassifisert som nær truet.

Miljøbevisst

— Jeg kunne tjent millioner på den delen av strandsonen jeg eier langs Sniksfjorden, men jeg kan ikke på vegne av generasjoner etter meg være med på å ødelegge et så viktig naturområde på grunn av penger, forklarer Johansen.

Det hele toppet seg for grunneieren da Lindesnes kommune med velsignelse fra fylkesmannens miljøvernkontor vedtok å ekspropriere deler av hans eiendom for å få mudre en kanal inn til den planlagte småbåthavnen.

— Jeg er ikke interessert i å rasere naturen her ute. Lokalkjente fiskere mener fjorden allerede er i ferd med å dø hen. Et slikt prosjekt vil ytterligere forringe området, og det vil jeg ikke være med på, fortsetter Johansen som har anket ekspropriasjonsvedtaket inn for olje- og energidepartementet.

— Utallige brev og henvendelser til alle instanser i saken er ikke engang besvart. Jeg ble riktignok invitert til et møte der utbyggerne presenterte planene for byggefeltet, men fikk klar beskjed om at det ikke var anledning til å verken komme med kommentarer eller spørsmål. Hva slags demokrati er det vi lever i, undrer han.

Grep inn

Peder Johan Pedersen i Naturvernforbundet Vest-Agder har kjempet sammen med Johansen om å få stanset byggingen. De mener deres synliggjøring av naturverninteressene har ført til departementets inngripen. Pedersen mener Lindesnes kommune nå må ta miljøsignalene på alvor.

— De har åpenbart ikke tatt inn over seg nasjonalt pålagte miljøsaker, men får i stedet fokus som miljøsynder. Kommunen må revidere sine standpunkter og politikk, ellers vil de bli overstyrt av statlige organer, sier Pedersen.

Han er også overrasket og skremt av at verken kommunen eller fylkesmannen har tatt til seg flere momenter ved denne utbyggingen Naturvernforbundet har påpekt.

— Dette viser hvor viktig det er med et overordnet nivå som kan gripe inn når viktige lokale interesser settes til side, mener naturverneren.

Fædrelandsvennen klarte ikke å få kommentar fra utbygger Egelandsgården AS i går.