MANDAL: — Etter ran og masse innbrudd er det godt å kunne gå hjem fredag ettermiddag og føle seg noenlunde trygg på at intet skjer, sier daglig leder for Narvesen i Mandal, Arild Fredriksen.

Han har innført en rekke tiltak for å hindre innbrudd og ran i kiosken sin. Søndag kveld skjedde nok et ran i Mandal, denne gang på Shell Vestnes. Dette er det tredje ranet på denne bensinstasjonen de siste årene, og igjen var beløpet helt bagatellmessig.

Siden 1997 har det vært ti ran i byen, langt i overkant av hva man kan forvente i en liten by som dette. Det dreier seg om tre bankran, fem bensinstasjonsran, et kioskran og et butikkran. I seks av tilfellene er gjerningsmann tatt.

Lite penger

At Shell på Vestnes igjen er ranet, synes daglig leder Henrik Ranudd er ille.

— Vi sikrer oss så godt vi kan med så lite penger som overhodet mulig i kassen, sier Ranudd.

Han eier stasjonen sammen med stortingsrepresentant Åse Schmidt, som vi ikke fikk tak i i går.

Hos Narvesen opplevde Arild Fredriksen fem innbrudd på kort tid. Da det i tillegg var et ran, gjennomførte han en rekke tiltak, som port foran inngangspartiet og stengsler foran vinduene.

— Dessuten har vi innført strenge rutiner på hvor mye som er i kassen. Nå er det slik at er det over 3000 kroner, slutter kassen å fungere. Dermed må betjeningen putte pengene i en safe som står under disken. Den har en forsinkelseslås, slik at det tar lang tid å åpne den, og det blir dermed lite attraktivt å true til seg penger derfra, forteller Fredriksen.

Pengene blir med jevne mellomrom tatt inn i en større safe i bakrommet. Safen som har en enda lengre forsinkelse på låsen.

— Det har kostet over 100.000 å innføre alt dette, men det er det verdt. Det kostet meg mye mer å ha innbrudd og ran på grunn av egenandelen hos forsikringen, sier Fredriksen, som også har sendt de ansatte på ranskurs.

Tar på alvor

Hos Sparebanken Pluss i Mandal fikk de smertelig erfare hva ran medfører i 2004. Med et halvt års mellomrom ble banken ranet to ganger. Flere av de ansatte har traumer, og noen sliter fortsatt etter å ha blitt truet med våpen.

— Ut over å følge opp de ansatte, innførte vi enda strengere rutiner på hvor mye som er i kassene i banken. Nå er det helt minimalt med kontanter ute, og i alle fall så lite at det ikke står i noen stil til den risikoen en raner tar ved å rane, sier banksjef Kåre Aanensen.

Hvorfor så mange ran rammer Mandal, har ikke politistasjonssjef Nils Olaf Holbek noen teori om.

— Men mitt inntrykk er at næringslivet tar på alvor å forebygge ran, sier han.

Derimot føler han at kvaliteten på kameraovervåkningen kunne vært bedre flere steder.

— Når kvaliteten er dårlig, gjør det vårt etterforskningsarbeid vanskeligere, sier han.

FAKTA

Vedkommende som ranet Shell Vestnes kom inn på stasjonen kl. 22.30 søndag kveld.

Han truet til seg omlag 4000 kroner.

Ransvåpenet er enten et autentisk våpen eller en koåpi av en pistol. Det kan også ha vært en softgun.