MANDAL: Det krever velforeningsleder Patricia Helleren og Kalle Glomsaker som er barn og unges representant i plan— og byggesaker.

— Lekeplassene er kanskje den viktigste møteplassen når grunnlaget for lokal tilhørighet, fysisk aktivitet og sosial utvikling legges. I dag fungerer det ikke, sier Kalle Glomsaker som betegner fremstøtet for lekeplasser som sitt viktigste innspill til kommunen som representant for barn og unge.

— Lekeplasser har hatt lav prioritet på kommunens budsjett de siste årene. Manglende vedlikehold og mangel på penger til vedlikehold har gitt mange ubrukelige møteplasser som byen trenger, sier Kalle Glomsaker. Han peker på at antall små og store lekeplasser i Mandal er redusert fra rundt hundre til 20 i løpet av få år.

— Nye forskrifter som satte krav til kvaliteten på lekeplasser, resulterte i at kommunen valgte å nedlegge lekeplasser for ikke å komme i erstatningsansvar dersom kvaliteten ikke ble god nok. En rekke apparater ble fjernet, uttaler Glomsaker som oppfordrer politikerne til å gi lekeplasser samme status i kommuneplanen som idrett og fysisk aktivitet.

— Skal kommunens samarbeid med Redd Barna bli mer enn festtaler, må det gjøres en innsats for lekeplasser, sier Kalle Glomsaker. Han peker på at det stilles krav til lekearealer i alle nye byggeområder og uttaler at det er for lettvint at kommunen kan overta lekeplassene fra utbyggerne og bare nedlegge lekeplassene med påstand om at det ikke er penger til vedlikehold.

En del velforeninger har etter avtale med parkvesenet overtatt vedlikeholdet for lekeplasser, men Patricia Helleren som leder Ime Vel har avvist tilbudet.

— Forsøket fra kommunen på å skyve ansvaret over på velforeningen var for lettvint og ble møtt med avsky, sier Patricia Helleren.

Bystyret har i år øremerket 100.000 kroner ekstra til lekeplasser. Det vil medføre at enkelte lekeplasser får apparater tilbake, men det vil ikke føre til at lekeplasser gjenåpnes.