Oslo : Statistisk sentralbyrå har funnet ut at Markus er tilbake på topp etter at Mathias har vært to år i tet. Mange bibelske guttenavn er i vinden.

Vi liker fortsatt veldig godt korte jentenavn som slutter på a. Emma kom som et skudd i 2003 – godt hjulpet av den populære TV-serien «Friends», hvor Rachel og Ross kalte barnet sitt for Emma. Siden har Emma falt tilbake, men leder fortsatt foran Thea og Ida.

Lenger nede på listen finner vi Linnea og Selma som nykommere blant de 40 mest populære navnene. I den andre enden av listen kan vi registrere et tydelig sprang for Tomine, og at Hermine også er på vei oppover.

Størst framgang det siste året blant jentenavnene har Sofie, Thea, Andrea, Malin, Sara, Linnea, Jenny, Selma, Ingrid og Leah.

Navnepar ut

Størst tilbakegang det siste året har Emma, Nora og Maria, og det kjente navneparet Camilla og Thomas er nå definitivt på vei ut. Thomas falt elleve plasser til nummer 31 på rankingen, mens Camilla/Kamilla nå er falt ut av topp 40-lista.

Bruken av korte navn som slutter på a eller ah er nå på 33,5 prosent på tredje året. Det tyder på at toppen er nådd. Bunnen var i 1953 med 9,2 prosent. Forrige topp var 1883 med 32,8 prosent, altså omtrent som nå.

Markus var det mest brukte guttenavnet fra 1999 til 2002. Så overtok Mathias i to år, før Markus kom tilbake i 2005. Etter Mathias kommer Jonas på tredjeplass, mens Kristian ligger på fjerde.

Endres langsomt

Navnenes popularitet endres langsomt. Det er bare Lucas som er ny på 40-på topp. Selv om vi har to Ma-navn på topp, er vi over toppen for guttenavn som starter med Ma. I 2001 hadde 10,4 prosent av guttene slike navn. Nå har det sunket jevnt til 9,4 prosent. I 1966 var det 1,5 prosent.

Størst framgang det siste året hadde Adrian, Henrik, Tobias og Noah. Størst tilbakegang hadde Vegard, Thomas og Stian.

Lokale variasjoner er det egentlig veldig lite av, men i Oslo ligger Mohammad, med ulike skrivemåter, på en femteplass.