KRISTIANSAND: — Det var et lite sjokk å få brevet fra kommunen i posten, medgir kunstmaler Egil L. Lohne (85). Han og familien har i årevis hatt stor glede av det frodige grøntinnslaget utenfor huset. Parkvesenet somler heller ikke med motorsaga, denne uka gikk ett av naboens trær i bakken.

Klagefrist

4. april kom brevet fra kommunen og parkvesenet, og fristen for å komme med innvendinger utløp 25. april. I brevet heter det blant annet: "Det er et krav at trær ikke skal være for store eller for høye, og at de ikke hindrer ferdsel på fortau. Spesielt viktig er det at rullestolbrukere og barnevogner kan passere, og at trær ikke ødelegger fortau og bygninger.

Det påpekes også i brevet at trærne er kommunal eiendom, og at de ofte oppfattes som private fordi de står tett inntil husene.

— Vi fikk hjelp av datteren vår til å forfatte en skriftlig klage. Den håper vi jo inderlig blir tatt til følge, sier Lohne.

Attraksjon

Hver sommer stanser både fastboende og turister foran det gule huset i Skippergata 87. De beundrer blomsterprakten fra heidelbergrosene som slynger seg oppover den gamle fasaden på trehuset, og folk setter seg gjerne ned på benken under hengebjørka for å slå av en prat.

— Det handler jo om livskvalitet for oss, sier Alvilde Lohne (82). Både hun og ektemannen er kunstnersjeler, og føler det som et ran dersom det blir tatt endelig beslutning om å fjerne alt det grønne foran huset.

I brevet de fikk tilsendt fra ingeniørvesenet, argumenteres det med fremkommelighet. Det klarer ekteparet vanskelig å forstå.

Ingen vendetta

— Her er det god plass på fortauet, dessuten har vi fått god hjelp til å beskjære både busk og bjørk. Hvorfor skal det på død og liv gjøres så sterilt, undrer Lohne. - Vi har fått svar fra ti av i alt 30 husstander som vi sendte brevet til, og et par av henvendelsene er ganske bryske, sier avdelingsingeniør Jon Petter Langfeldt i Kristiansand kommunes ingeniørvesen. Vei- og prosjektavdelingen skal sammen med parkvesenet håndtere en vedtatt beplantningsplan for bydelen.

— Dette er et generelt brev, og hensikten er ikke å fjerne ethvert tre i hele Posebyen. Det er av hensyn til de antikvariske fortauene vi gjør dette, og trær og røtter kan gjøre stor skade på både fortau og rør i bakken. Et bjørketre skyter raskt i været, og røttene går av og til rett gjennom kloakkrør, sier Langfeldt, og viser til grove tilfeller der trær har ødelagt grunnmur og treverk i verneverdige bygninger.

Avdelingsingeniøren kikker på bilder av husfasaden til ekteparet Lohne i Skippergata. Han mener det kanskje først og fremst er et beskjæringsproblem der i gården. Det er ikke det verste eksempelet, og Lohnes tilbakemelding er heller ikke av det sinteste slaget.

Vil ta hensyn

— Selvsagt vil vi ta hensyn til folks følelser, så lenge det ikke går ut over de nevnte forholdene. Vi er ikke umenneskelige.

Likevel poengterer han at det er nødvendig med en viss likebehandling.

— Vi sier ikke at vi skal ta treet, vi sier at vi ønsker å ta det. Nettopp derfor har vi bedt huseierne komme med tilbakemeldinger, og nå som vi har fått inn alle henvendelsene, skal vi ganske snart sette oss ned og se på hvert enkelt tilfelle, sier Langfeldt.