ÅSERAL: — Ja, tror du ikke det kom seks av dem, smiler bonden, som heller aldri har hørt om så mange lam på en gang i bygda. Eller noe sted.

Ikke nok med det. Han har 12 søyer, og i år har de nedkommet med 39 lam. Rekord det også.

Han var med på fødselene, Jakob, og forteller at det gikk fint. - Da det hadde kommet fem, tenkte jeg det måtte ta slutt. Men sannelig kom det ikke enda en, forteller sauebonden.

Når Fædrelandsvennen er på besøk i fjøset i Kyrkjebygd i Åseral, har det gått noen uker siden fødselen. Alle lammene er friske og spretne. Men moren på tre år har ingen mulighet til å fø på dem alle, så tre av lammenemå holde seg i nabobåsen der de får melk på flaske.

Litt styrete

— Det er litt styrete med så mange lam i fjøets, mye ekstraarbeid. De skal ha melk så mye som 7-8 ganger i døgnet. Også om natta måtte de ha melk i begynnelsen, forteller han.

I fjor kom det femlinger på gården, og Åsland forteller om mange lam i fjøsene rundt om i bygda.

— Men dette var i overkant. Moren har jo bare to spener, så det betyr ekstraarbeid, sier han, som tror godt stell er en viktig grunn til mange fødsler.

Det er nokså uvanlig å få sekslinger, men ingen sensasjon. Distriktsveterinær Arild Hetland i Marnardal sier at det på er rundt hundre slike fødsler i året.

— Men selv har jeg ikke vært borti så mange i de årene jeg har holdt på, sier Hetland.

Full fart

I fjøset til Åsland, som egentlig eies av sønnen Olav, er det altså full fart om dagen. Jakob Åsland selv vurderer nok en gang å gi seg.

— Ja, det er jo tanker jeg har gjort meg ofte de siste årene. Vel har jeg fortsatt god helse, men det er mye arbeid, sier Åsland, som likevel gleder seg stort blant dyrene. Han kjæler med de små sekslingene som jumper rundt i stor fart - ikke alltid med like stor kontroll.

— Det blir ikke lett å slutte med dette. Men jeg begynner jo unektelig å komme oppi årene, smiler Jakob Åsland.