OSLO: Bakst som ikke er tildekket eller i emballasje er i strid med hygieneforskriftene, og kan inneholde helsefarlige smittestoffer, påpeker Mattilsynet.

– Denne måten å framby bakervarer på har tatt helt av de siste par årene, sier saksbehandler Anne-Mette Wigdahl Østeraas ved Mattilsynets distriktskontor i Trondheim til Nationen.

Mattilsynet krever i et brev til samtlige dagligvarekjeder som tilhører distriktskontoret i Trondheim at produktene fra nå av må sikres mot smittestoffer og forurensning, enten under lokk eller i papir— og plastposer.

– I første omgang gir vi butikkene selv muligheten til å rydde opp. Deretter vil vi følge opp med videre tilsyn. Hvis ingenting blir gjort, kan vi gi varsel om vedtak og eventuelt tvangsmulkt, sier Wigdahl Østeraas.

Svært få bakterier skal til for å gi sykdom. Bakteriene kan bli overført til varene i form av berøring, det vil si når mange kunder kan ta på dem, eller forurensning via luft. De vanligste er tarmbakterier og campylobacter, som kan gi oppkast og diaré.

Konserndirektør for informasjon i Norgesgruppen, Per Roskifte, erkjenner at dette er alvorlig. Han vil ta saken opp med bransjen sentralt. Også Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) vil sette problemstillingen på dagsordenen.