FRA RETTEN

FARSUND: — Tiltalte forklarte at han hadde kuttet seg selv for å kunne dø sammen med samboeren. Da vi kom fram måtte vi også bruke makt for å få lov til å stoppe blødningene, fordi han sa han ønsket å blø i hjel. Tiltalte forklarte at han uansett ville få skylda for det som var skjedd.

Slik forklarte politibetjent Arne Bjelland seg, da han i går vitnet i saken mot kvindølen som står tiltalt for å ha stukket ned og drept Hege Bjørnsen Nesjen. Hun ble drept 2. februar i fjor i huset som paret bodde i Fjotland i Kvinesdal.

Da politi og helsepersonell tok seg inn i huset, fant de kvinnen liggende død midt på kjøkkengulvet. Tiltalte satt ved siden av henne på gulvet, og blødde selv fra et knivkutt i håndleddet og hadde en mindre kuttskade på halsen.

Nektet all straffskyld

I retten nektet 26-åringen all straffskyld, og hevdet at samboeren hadde fått knivstikk iblant annet nakke, rygg og bryst under et basketak mellom de to, og at det faktisk var henne som først hadde angrepet han med kniv.

— Vi var begge påvirket av medikamenter, og satt og kranglet i stua da hun plutselig tok opp en brødkniv og stakk meg i halsen. Jeg flyktet ut på kjøkkenet, men hun kom etter og knivstakk meg blant annet i håndleddet og i beinet. Så ble det full slåsskamp og vi rullet rundt. Jeg tok aldri i kniven, som hun må ha falt over, forklarte 26-åringen.

Aktor statsadvokat Anne Gro Aanensen Kleven festet ikke lit til tiltaltes forklaring, og lurte på hvordan det var mulig å påføre seg selv knivstikk i nakke og bryst. Aktor viste til at tiltalte både i tidligere forklaringer og i telefonsamtale med politiet som var på vei til åstedet, fortalte at han hadde stukket henne. Aktor mente at 26-åringen måtte ha kuttet seg selv etter først å ha drept samboeren.

På spørsmål fra aktor om han ikke også tidligere hadde truet og slått samboeren, svarte 26-åringen at han sa mye dumt som han ikke mente i ruset tilstand, og at det også hadde forekommet at han hadde dyttet eller slått samboeren med flat hånd. Han hevdet selv å ha blitt slått av samboeren flere ganger.

Livredning for åpen rett

Ifølge lege Siri Mygland gikk det halvannen timer fra hun ble oppringt om knivstikkingen, til politiet var på plass og fikk sikret boligen for ambulanse- og helsepersonell.

Det var sterke scener som utspant seg da lydopptakene fra samtalene mellom tiltalte og AMK-sentralen ble avspilt i retten. Retten fikk høre hvordan operatøren på AMK-sentralen i Kristiansand veiledet tiltalte til å prøve gjenopplivning. Hun måtte også forklare at ambulansene snart var på plass, mens de i virkeligheten sto og ventet i nærheten på politibeskyttelse.

Turbulent samliv

Tiltalte innrømmet i retten at det over fire år lange samboerforholdet hadde vært preget av både mye krangling og rus.

I tillegg til forsettlig drap står han også tiltalt for ved et annet tilfelle å ha truet med å skjære over halsen på samboeren, samtidig som han viftet med to kniver foran henne. En annen gang skal han ifølge tiltalen ha slått henne gjentatte ganger på kroppen og i hodet med en vedskie. Samme dag slo han også faren.

Han er tidligere ilagt besøksforbud overfor samboeren, men dette bidro også hun ifølge tiltalte til å bryte.

Tiltalte mente at mange av problemene oppsto da han ble fratatt sine vanlige ADHD-medisiner. Han innrømmet overfor retten at han både tok flere enn legen hadde forskrevet, og kombinerte disse med andre rusmidler.

Risikerer forvaring

I tiltalebeslutningen er det tatt forbehold om at det vil bli langt ned påstand om 12 års forvaring for tiltalte.

Forvaring er en særreaksjon som kan tas i bruk når det er begått en alvorlig forbrytelse og det er fare for gjentakelse. I motsetning til en ordinær fengselsdom trenger ikke forvaring være knyttet opp til et bestemt antall år, men kan vurderes på nytt når forvaringstiden utløper.