Kronprinsessen ble under sitt besøk hos UNAIDS – FNs fellesprogram for bekjempelse av hiv og aids – i Geneve tirsdag utnevnt til spesialutsending for organisasjonen. Fra før er Belgias kronprinsesse Mathilde utnevnt til det samme, og de to vil spesielt fokusere på barn og unge mennesker som lever med hiv/aids.

Tre millioner døde

40 millioner mennesker er i dag hiv-positive. Nærmere 26 millioner av dem bor i Afrika, sør for Sahara. Nesten fem millioner mennesker fikk diagnosen hiv i 2005. Samme år døde over tre millioner mennesker av aids.

Kronprinsessen vil ikke svare på politiske spørsmål, for eksempel om hva hun synes om at hivpositive ikke kan reise hvor de vil.

– Men det er klart dette er et felles problem for veldig mange mennesker, og slik diskriminering er det viktig å fokusere på, sier hun.

Om den katolske kirkens holdning til prevensjon, har hun bare en ting å si:

– Kondomer redder liv!

Engasjert kronprinsesse

Det er flere år siden kronprinsesse Mette-Marit ble interessert i problemene rundt hiv/aids. Nå er hun stolt over å få en mulighet til å gjøre noe med sitt engasjement gjennom sitt nye verv som spesialutsending for UNAIDS.

– Hovedgrunnen til mitt engasjement er mennesker jeg har møtt gjennom disse årene, og som har hjulpet meg til en dypere forståelse for hvordan det føles å bli diskriminert og møtt med fordommer – både i Mosambik, Malawi og i Norge, sa kronprinsessen.

Ut i verden for UNAIDS

Kronprinsesse Mette-Marit vil prioritere sine barn i år, men i 2007 vil hun reise ut i verden som UNAIDS-ambassadør.

– Hvor og når har vi ikke bestemt ennå, men jeg skal delta på den store verdenskonferansen om hiv/aids i Toronto i Canada i august i år og håper at jeg kan gjøre en innsats i en del prosjekter der, sier kronprinsessen til NTB.

Det er ventet 20.000 deltakere til konferansen, der også kronprins Haakon vil være til stede.

– Men mest som venn og god støtte for meg, sier Mette-Marit med et smil før hun legger til at også kronprinsen vil ta del i konferansen, selv om det ikke blir i samme omfang som henne selv.

Glad sjef

UNAIDS-sjefen Peter Piot er svært glad og stolt over at kronprinsesse Mette-Marit vil engasjere seg i den globale katastrofen som hiv/aids er. Han takker også Norge for landets engasjement og støtte til UNAIDS og de andre organisasjonene som har hiv/aids på programmet.

Seniorrådgiver Sigrunn Møgedal i Utenriksdepartementet, som er med kronprinsessen til Sveits, opplyser at Norge har vært en aktiv støttespiller for organisasjonene som arbeider med hiv og aids gjennom mange år, både når det gjelder økonomiske og faglige bidrag. Det er nylig utarbeidet en norsk handlingsplan som spesielt tar opp fordommer og diskriminering innen feltet hiv/aids.

Møte med hivpositive

FN har en egen organisasjon, UN+, som organiserer ansatte som er hivpositive. Kronprinsesse Mette-Marit møtte flere av dem under sitt besøk hos UNAIDS tirsdag formiddag.

– Det var et flott møte og vi hadde en veldig god dialog, forteller britiske Kate Thomson (45) som har vært hivpositiv i hele 20 år.

Hun har stått åpent fram om sin sykdom fra første dag, og har etter eget utsagn aldri følt seg diskriminert fordi hun er hivpositiv.

– Men jeg er vel en av de få heldige, sier Thomson som nesten hele sitt voksne arbeidsliv har viet seg til problemene hiv/aids.

Lunsj og middag

Lille prins Sverre Magnus er med sin mor til Sveits, og kronprinsessen måtte legge nødvendige ammepauser inn i programmet, blant annet før den private lunsjen i residensen hos ambassadør Wegger Chr. Strømmen.

Tirsdag kveld sto en privat middag hjemme hos UNAIDS-sjefen Peter Piot på programmet. Han bor i Frankrike, en knapp halvtimes kjøretur fra Geneve, som ligger like ved grensen mellom de to landene.