KRISTIANSAND: — Jeg håper det blir mer ro på arbeidsplassen nå. Den siste tiden har vært fryktelig, sier David Tellefsen, som har 27 år som tubaspiller på baken.

Siden han ble oppsagt i sin fulltidsstilling som tubaspiller i Kristiansand Symfoniorkester (KSO) i april i fjor, har han måttet gå rettens vei for å få jobben tilbake. Selv om han hadde lengst ansiennitet, ble han oppsagt til fordel for en annen tubaspiller. I følge dirigenten var det ikke plass til dem begge.

— Jeg opplever hans klang som «rå og lite fokusert», er en av flere uttalelser sjefsdirigent Rolf Guptas har gitt i saksbehandlingen.

I tillegg har han i sin vurdering hevdet at dette gjør det vanskelig for orkesterets messingkolleger å spille rent.

Kvalifisert

Retten fastslo fredag at oppsigelsen har vært usaklig, og at det har vært et klart brudd på ansiennitetsprinsippet.

At arbeidslivets spilleregler skal gjelde også i musikkbransjen, er en av rettens bemerkninger.

— Det er en viktig sak for resten av kunst-Norge. Det er statsfestet at ansiennitetsprinsippet skal gjelde også for oss, sier Tellefsen.

Det står også i domsavsigelsen at Tellefsen er god nok til å spille i orkesteret.

Enstemmig

— Særlig det at dommen er enstemmig vedtatt betyr mye. Det sender sterke signaler til arbeidsgiver om at han har gjort en dårlig jobb, sier Tellefsens advokat Eyvind Mossige.

Partene i arbeidsrettsaken var uenige i om det er ansiennitetsprinsippet eller faglig dyktighet som skal vektlegges tyngst i vurderingene om hvem som er den rette tubaisten.

— Jeg tror saken har spisset seg på grunn av at KSO har nye og høye ambisjoner for fremtiden, sa Mossige i Kristiansand tingrett i begynnelsen av februar.

— Verken Gupta eller noen av de andre 15-20 dirigentene jeg har jobbet for, har sagt noe negativt om arbeidet mitt før. Det var et sjokk da jeg fikk oppsigelsen, jeg trodde ikke det var sant, sa saksøker under sin forklaring i retten.

Konflikt

I domsslutningen erkjennes altså oppsigelsen ugyldig. Tellefsen får erstatning på 50.000 kroner, samt 97.280 kroner i saksomkostninger.

Nå fortsetter Tellefsen i KSO, men han er usikker på hva som vil bli gjort videre fra ledelsen sin side med tanke på at de nå fortsatt har to tubaspillere.

— Men jeg skal gå på jobb og gjøre jobben så godt jeg kan. Jeg har ingen problem med dirigenteten. Men han har jo tydeligvis problem med meg, ut fra hva han har sagt i retten, sier Tellefsen.

Vurderer å anke

Direktør i KSO, Øystein Eidsaa er forundret over beslutningen dommen har tatt, og særlig over at den er enstemmig. Han tror ikke retten kan ha forstått sakens kjerne.

— Om en ikke skal få lov til å gjøre en faglig vurdering i et symfoniorkester, så er det noe alvorlig feil, sier han.

Han presiserer at Tellefsen også ble tilbudt en stilling som orkesterregissør, noe Tellefsen takket nei til.

— Det er flere ting enn ansienniteten som spiller inn her. Også egnethet for stillingen, fortsetter direktøren.

— Vi har ikke jobb til dem begge, sier han.

Han forteller at orkesteret først fikk store ambisjoner da Rolf Gupta ble sjefsdirigent. Nå vil de løfte orkesteret mot et internasjonalt nivå. Han vektlegger derfor den andre tubaspillerens fire års høyskoleutdannelse og prestasjoner.

Gupta selv ønsker ikke å kommentere saken før han får lest domsslutningen i dag. Eidsaa sier også at han må lese hele dommen først, men at dersom de er uenige, så vil de antakeligvis anke.