Med mindre 50 prosent av omsetningen er matservering, kan du som pubeier glemme å søke om spritbevilling.

KRISTIANSAND: — Med de nye reglene risikerer vi at det ikke finnes en eneste ren pub der du kan gå inn og ta deg en drink. Det er ikke verdig en by som tar mål av seg til å være en storby, sier Per Sigurd Sørensen.

Han fikk seg en skikkelig overraskelse da et flertall i helse- og sosialstyret nylig vedtok strengere regler for hvilke utesteder som skal få servere alkohol. I de nye reglene stilles det krav om et visst omfang av matservering for å kunne få servere alkohol. Skal du servere brennevin, må matservering utgjøre 50 prosent av omsetningen.

Et sted som ikke serverer mat, eller som serverer svært lite mat, vil altså ikke få skjenkebevilling.

  • Det vil i så fall si at gode, tradisjonsrike barer som Bakgården og Telford Pub må stenge. Her er det jo veldig lite matservering, sier Sørensen.

  • Da får vi et uteliv vi ikke kan være bekjente av, legger han til.

GAMMELDAGS

Til nå er det de nye skjenketidene som har fått mest oppmerksomhet. Men selv om Sørensen også er rykende uenig i å redusere skjenketidene, er han altså mer bekymret over at steder med liten matservering kan miste bevillingen.

Derfor går han så sterkt ut før saken skal få sin endelige avgjørelse i bystyret 12. mars.

  • Jeg vil gjøre folk oppmerksomme på hva vi er i ferd med å vedta, sier Sørensen.

Han har laget et eget notat der han skriver at han håper bystyret vil se konsekvensen og snu.

  • Hva slags uteliv er det vi egentlig vil ha i denne byen vår, som vi ønsker skal være en levende, åpen og inkluderende by, skriver han i notatet.

RESTAURANTLIV

Per Sigurd Sørensen og resten av Høyres gruppe ønsker ikke et eneste av de restriktive tiltakene som ble vedtatt i helse- og sosialstyret. Blir brennevinsslaget avsluttet ved midnatt, tror han det vil ødelegge for restaurantnæringen.

  • Det betyr altså at en konjakk etter maten får du ikke dersom klokka passerer 24.00, skriver han i notatet.

  • Kan man ikke ofre en konjakk for mindre bråk i byen?

  • Det kan du godt si, men dette er noe som hører med til det å være ute på byen, sier Sørensen som ikke tror begrensninger for utelivet vil løse rusproblemene.

KOMPROMISS.

Sørensen er overrasket over at også Arbeiderpartiet var med i flertallet som vedtok de nye reglene. Han setter sin lit til at de har moderert seg når saken kommer til bystyret. Men han er også villig til et bredt kompromiss med de andre partiene.

  • For å få til et vedtak som er så godt som mulig, må vi nok være villige til å gi litt.

AP splittet.

Et splittet Arbeiderpartiet førte til at forslaget gikk gjennom i helse- og sosialstyret. Men når saken kommer til bystyret, kan partiet ha havnet ned på samme standpunkt som ordfører Per Sigurd Sørensen.

Ifølge Aps gruppeleder Trond Blattmann, skyldes splittelsen i helse- og sosialstyret at gruppa ikke hadde blitt enige om et felles standpunkt. Derfor ble representantene stilt fritt.

Men Blattmann legger ikke skjul på at både han selv og flere i bystyrets gruppe er uenige i vedtaket.