OSLO: En snekker, en servitør og en skogsarbeider — alle fra Romania - er dømt til fengselsstraffer på fem og tre år i en av Norges største vinningssaker.

Politiet jaktet på ligaen i tre år før de slo til mot banden, som herjet på øst- og sørlandet. Totalt skal minst 45 butikker ha fått besøk av banden. På Sørlandet ble blant annet Expert Sørlandsparken besøkt, foruten butikker i Lyngdal og Mandal.

LES OGSÅ: Seks rumenere tatt i politiaksjon

De stjal bare motorsager av merket Stihl, men rasket med seg flere tusen mobiltelefoner, laptoper og annen elektronikk etter å ha slått seg gjennom vegger og tak på 45 norske varehus. Bandens varemerke var å klippe seg gjennom vegger og tak, og deretter forsyne seg med varer.

Hovedmannen (35) er dømt til ubetinget fengsel i fem år. De to andre mennene er dømt til fengsel i tre år hver, ett år av dette er gjort betinget.

Dommen mot tyveriligaen falt i Tønsberg tingrett i går.

Klipte seg inn

Da banden tok seg inn i Expert Sørlandsparken klipte de seg inn gjennom en vegg på baksiden av forretningen. Innbruddet fant sted samtidig som store politistyrker holdt vakt ved en Bandidos-fest i Vennesla.

— Vi har å gjøre med ytterst profesjonelle tyver som vet hva de holder på meg. Hvorvidt de «timet» ut fra Bandidos, tør jeg ikke ha noen formening om, men det er mange som tenker i de baner, sa varehussjef ved Expert, Morten Dahl, til fvn.no rett etter at innbruddet skjedde.

LES OGSÅ: Stjal varer for én million fra Expert

Like ved fengselet

Fra en dekkleilighet over Botsen pub på Grønland, med Oslo fengsel rett over gaten og Politihuset på skrå få hundre meter unna, styrte fem-seks rumenere et omfattende forbrytersyndikat med håndplukkede medarbeidere som kartla butikker, begikk innbrudd, organiserte transport av varene ut av Norge, og sto for salget i hjemlandet.

— Dommen viser at Norge ikke er noe fristed for utenlandske banders kriminelle virksomhet, sier aktor Kjell Johan Abrahamsen fra Vestfold politidistrikts "Operasjon Grenseløs".

Politiadvokaten fikk retten med på at alle de tre tiltalte var med i en organisert, kriminell gruppe, og dette ble også nøkkelen til den historisk, strenge dommen.

LES OGSÅ: Slo seg gjennom vegger og tak - knuste og stjal for millioner

Politiet tror utbyttet av bandens virksomhet var på godt over ti millioner kroner, men hovedmannen (35) sløste ikke akkurat med pengene: Blant bevisene i saken er skoavtrykk fra et par sko mannen brukte i fire år.

Mye tyvegods

Da politiet slo til mot mennenes dekkleilighet fant de enorme mengder tyvegods.

I tillegg til fengselsstraffene, er mennene dømt til å betale erstatninger til dem som har lidd tap på grunn av bandens herjinger.

En nøktern livsstil kan komme godt med for hovedmannen. Han er alene dømt til å betale nesten 4,7 millioner kroner i erstatning, blant annet til forretninger som ble utsatt for tyvenes raid og til forsikringsselskaper.

De tre dømte er dessuten sammen dømt til å betale drøyt 100.000 kroner i erstatning sammen.

Alle de tre dømte har sittet knapt 250 dager i varetekt siden de ble tatt. Disse dagene går til fratrekk når de nå skal sone sine fengslesdommer