MANDAL: 18. juni i år brøt de to seg inn i et nedlagt ungdomskollektiv på Harkmark i Mandal. Der stjal de en gasspistol med ammunisjon, et luftgevær og to lommekniver. Senere ble de sett gående med våpen langs veien, og ungdommene fant derfor ut at de ville gjemme luftgeværet, ifølge dommen fra Kristiansand tingrett.

Gasspistolen fikk de ikke til å virke, men de beholdt denne for å eventuelt true eller rane ansatte på barnevernsinstitusjonen på Skjærgårdskollektivet.

Ville rømme

De to hadde egentlig tenkt å rømme fra institusjonen, men da de sent om kvelden traff en bekjent på Knuden gikk de med på å bli skysset hjem. På veien skal de ha planlagt ranet.

Ved Skjærgårdskollektivet ble de møtt av to ansatte som hadde vært ute og lett etter guttene. De ansatte var i gang med å låse inn guttenes sykler for å hindre at de skulle stikke av igjen. Den ene gutten motsatte seg dette, mens den andre trakk frem gasspistolen. Han siktet på hodet til den ene av dem og krevde at de to ansatte skulle gi dem penger, telefoner og bilnøkler. Samtidig raslet han med ammunisjonen han hadde i lomma.

Den andre gutten ble skremt da pistolen ble tatt frem, og gikk mot huset mens han sa «Jeg vil ikke sitte fem år i fengsel». Men den andre gutten ba ham ransake de to ansatte, og da kom han tilbake og gjorde det. Ransakingen var resultatløs, og han gikk derfor inn i huset for å lete etter verdisakene. Heller ikke her fant han noe. Da gikk gutten med gasspistolen inn i huset for å lete, mens den ubevæpnede gutten ble satt til å passe på de to ansatte, som da så sitt snitt til å løpe av sted og varsle politiet.

Far fattet mistanke

Samtidig stakk de to guttene av med nøkkelen til institusjonens båt, som de hadde tenkt å dra til Kristiansand i. Men de fant ut at det var for mørkt, og fikk en kamerat til å hente dem i båthavna. 15-åringene fikk overnatte på kameratens rom. Faren til kameraten fikk mistanke om at noe var galt, og kontaktet politiet, som pågrep de sovende guttene om morgenen.

Guttene la alle kort på bordet i avhør og har avgitt full tilståelse.

De to guttene var tiltalt for grovt ran. Men etter en totalvurdering mente retten at ranet likevel blir karakterisert som simpelt ran. Dette begrunnes med at ranet var amatørmessig, og de ansatte klarte relativt enkelt å stikke av. Gasspistolen virket heller ikke.

Ansatte preget

Kristiansand tingett påpeker at allmenn— og individualpreventive hensyn tilsier at det skal reageres med streng straff ved ran. Likevel bør straffen tilpasses at de to bare er 15 år. Retten mente også gutten som truet med pistolen burde få noe høyere straff enn han andre.

Resultatet ble at gutten som truet med gasspistolen ble dømt til betinget fengsel i åtte måneder, mens den andre fikk betinget fengsel i syv måneder. De to må også dele på å betale 10.000 kroner til hver av de to ansatte.

«Begge de fornærmede er, om enn i noe varierende grad, preget av ransopplevelsen,» heter det i dommen.

Den ene gutten hadde før denne dommen et rent rulleblad, mens den andre har vært knyttet til skadeverk gjennom ildspåsettelse, annet skadeverk og trusler med kniv.