KRISTIANSAND: — Veien ser ut som et sjakkbrett. Kan veivesenet leve med å ha en europavei uten tydelig merking? Den dagen det skjer ei dødsulykke, kan vi skylde på at vi ikke har rukket å merke opp? spør lastebilsjåfør Joar Grødum.

Han kjører strekningen flere ganger daglig, og mener Håneskrysset østover på E 18 fort kan bli ei dødsfelle.

— Det er umulig å se hvor man skal plassere seg på veien. Det offentlige hyler og roper om ansvarsfull kjøring, men da må de i alle fall legge opp til det, sier Grødum.

Uakseptabel situasjon

Han får støtte fra Karl W. Strandvik, leder av Norges Lastebileierforbund i Agder og Rogaland.

— Vi sendte en bekymringsmelding til vegvesenet 21. august i år, og fikk samme dag en kjapp og beroligende tilbakemelding om at dette ville ordnes opp i. Nå har det gått en måned, og ingenting har skjedd, forteller Strandvik.

I svaret fra veivesenet sies det: Skjønner veldig godt hva Karl mener. Blir selv forvirret hver gang jeg kommer dit. Oppmerking og asfalt på hele strekningen fra Haumyrheia til Timenes er i det hele tatt elendig.

Strandvik beskriver dagens situasjon som fullstendig uakseptabel.

— Det forbauser oss kraftig at merkingen ennå ikke er på plass. Man behøver ikke kunne så veldig mye om trafikksikkerhet for å se at dette er farlig. Jeg har vært i kontakt med operatører som kan fullføre merkingen på dagen, dersom noen legger pengene på bordet, sier Strandvik.

Tar selvkritikk

Statens Vegvesen innrømmer at oppmerkingen av veien har tatt lenger tid enn ønskelig.

— Det er ikke holdbart, vi tar selvkritikk på det, sier Nils Ragnar Tvedt, prosjektleder for E 18-utbyggingen i Statens Vegvesen.

Han forteller videre at situasjonen er mer komplisert enn bare manglende merking.

— Det har blitt noe feil i geometrien av veien. Den har ikke blitt bygget slik som planlagt, og derfor må vi finne en sikker løsning før veien blir merket på nytt, sier Tvedt.

— Ansvaret for dette avviket ligger hos entreprenør som ikke har bygget veien slik den var tegnet. Agder OPS vegselskap er ansvarlig for utførelse av jobben. Det bør ikke gå mange dagene før vi har funnet en løsning, og vi håper det ikke skjer en alvorlig ulykke før veien er ferdig, sier Tvedt.

Rett rundt hjørnet

Lars Gunnar Nag, informasjonssjef i Agder OPS vegselskap, forteller at merkingen av veien skal være på plass i løpet av kort tid.

— Veien var merket ved åpningen av E 18, men vi var ikke tilfreds med merkingen og fjernet den. Det viktigste nå er å få den riktige merkingen på plass, og det håper vi å få til en rask løsning på, sier Nag.

Svein Jarl Kilberg i Gjensidige forsikring mener selskapene utøver ansvarsfraskrivelse.

— Vegvesenet bare trekker på skuldrene og skylder på OPS. Det er veldig lett å bare sitte og se på hverandre. Vi har allerede hatt flere påkjørsler i dette krysset, og frykter alvorligere ulykker dersom noe ikke blir gjort omgående, sier Kilberg.