LILLESAND: Rådmann Jan Henning Windegaard foreslår å øke eiendomsskatten både for boliger, hytter og verker og bruk når han nå legger fram budsjettet for 2011. Så er da også utfordringene like mange som det er båter i Lillesands skjærgård om sommeren.

I løpet av 2010 øker befolkningen med to prosent. Med denne takten vil skolekapasiteten i sentrum være fullt utnyttet i løpet av tre til fem år.

Strammere rammer

Og mens skolene fylles opp, blir rammene strammere. Skolene må redusere budsjettene med 3,7 millioner neste år, noe som blant annet betyr reduserte stillingshjemler.

Budsjettene for skolen og PP-tjenesten gir ikke rom for uforutsette utgifter.

Kommunen opplever i tillegg en markant økning av barn i barnehagealder. Windegaard foreslår å sette av midler til å kjøpe opp egnede tomter til barnehager.

Det er nå 534 barnehageplasser i kommunen. Men nye barn strømmer til. Helsestasjonen melder om 105 flere barn enn for ett år siden.

Av disse vil 63 ha rett til plass neste høst. En ny barnehage til 24 millioner i Kroksteinåsen vil da være ferdig – og vil trolig være fylt opp alt fra starten. Rådmannen anbefaler at det planlegges ny barnehage både i Høvåg og i vestre del av Lillesand og at disse står klar i 2012. ## Press i eldreomsorg

Innen eldreomsorgen er utbygging av Høvågheimen det største tiltaket. Byggingen av en ny fløy har begynt og er beregnet å være ferdig i juni 2011. Det skal også gjøres en del i dagens bygg, slik at full drift av 28 sykehjemsplasser ikke kan starte før i oktober. Presset på sykehjemsplasser er høyt.

Hjemmetjenesten har stor arbeidsbelastning, særlig innen hjemmesykepleien. Og man har fått nye yngre og svært ressurskrevende brukere med spesielle diagnoser som krever omfattende hjelp. Det er en stor utfordring å kunne gi dem nok assistanse, slik at man unngår å legge dem inn på sykehjem.

Midlertidige boliger

I løpet av planperioden vil det være bygget tre midlertidige boliger sammen med sju bemannede utleieboliger beregnet for brukere innen rus og psykiatri. I tillegg planlegges det bygging av tilrettelagte boliger ved Nordgården på Møglestu. Og en ny bolig for fem mindreårige flyktninger blir etablert.

På teknisk sektor er det en rekke utfordringer. Rammene er trange, særlig på driftssiden.

Kommunale veier forfaller, og turstier, parker og kommunal skog har større tilvekst enn man kan vedlikeholde. Teknisk utstyr på idrettsanlegg forfaller, og brygger, kaier og broer har stort behov for reparasjoner. Maskinparken er i stor grad gammel og nedslitt.