KRISTIANSAND: — Det kom litt snø i helga, det meste kom på lørdag. Da ble de såkalte A-veiene brøytet. B-veiene ble ikke brøytet i helga.

Det sier brøytesjef i Kristiansand kommune, Odd Kristiansen, om helgas brøyting.

A-veiene er gang- og sykkelstier, og veiene hvor bussene kjører. I Kristiansand er det 100 kilometer gang- og sykkelveier og 70-80 kilometer med bussveier. A-veiene har førsteprioritert når snøen laver ned.

B-veier er såkalte boligveier. Det er rundt 300 kilometer boligveier i Kristiansand. Disse veiene har noe lavere prioritet enn A-veiene.

Budsjett på 19 millioner kroner

Brøytebudsjettet for Kristiansand kommune gjelder for perioden fra 1. januar til 31. desember 2009. Innbakt i brøytebudsjettet er også strøing og salting. På ett år går det med mellom 300 og 400 tonn salt på de kommunale veiene.

— I år er budsjettet på 19 millioner kroner. Vi regner med at alle pengene blir brukt opp, sier Kristiansen.

Brøytesjefen sier at det nesten er umulig å si hvor mye penger som er brukt opp av budsjettet så langt i år. Årsaken er at Kristiansand kommune ikke har fått regningene fra de private entreprenørerene som kommunen har brøytekontrakter med.

- Vil årets budsjett holde?

— Ja, vi regner med at det vil holde når vi kommet til utgangen av året.

- Hva skjer hvis vi får et stort snøfall i jula?

— Da begynner det å spøke. Et stort snøfall kan gjøre det vanskelig å holde budsjettet, sier Kristiansen.

Hvis budsjettet sprekker, må Kristiansen spørre rådmannen om mer brøytepenger.

Prislapp på 45 millioner kroner

Det koster betydelige summer å brøyte og strø stamveiene i Vest-Agder. Disse veiene har Statens Vegvesen ansvar for.

— På en normal vinter koster det mellom 10 og 11 millioner kroner å holde E 39, E 18 og riksvei 9 i Vest-Agder rene for snø og is, opplyser Toralf Høye, senioringeniør i Statens Vegvesen.

Vinteren regnes da fra oktober til april.

I tillegg kommer riksveier og fylkesveier. Det koster rundt 35 millioner kroner å holde disse veiene rensket for snø og is, ifølge Høye.

Prislappen er dermed rundt 45 millioner kroner for veiene Statens vegvesen har ansvar for. Ifølge Høye utgjør salting en større andel av utgiftene enn det snøbrøyting gjør.

— Foreløpig holder vi budsjettet, men det er jo vanskelig å si hvordan været blir fremover, sier Høye.