VEST-AGDER: Peter Gitmark (31) selv er overbevist om at han bør gjenvelges også inn i en tredje periode på Stortinget.

— Jeg er den beste kandidaten. Jeg vil bidra til et godt valg, at vi gjenvinner to mandater og til at vår politikk gjennomføres, sier han.

Men flere og flere synes å være uenig i Gitmarks syn på seg selv. Støtten går ikke lenger enn at selv ordføreren i Gitmarks hjemby, Per Sigurd Sørensen, tar forbehold:

  • En stortingspolitiker bør ha bred tillit i hele fylket, og der pågår jo nå en diskusjon om Gitmark. Men per dato ser jeg ingen alternativer til gjenvalg for Gitmark, sier Sørensen.

  • Men ønsker du at det kommer et slikt alternativ?

  • Det ønsker jeg ikke å kommentere, svarer Sørensen.

Les også: Dårlig forhold til Sørensen

Stor skepsis

Fædrelandsvennen snakket fredag med 14 av de 15 lokallagslederne i Vest-Agder Høyre.

Bare to av dem svarer klart ja på at Peter Gitmark bør renomineres. Det er Renate Hægeland, som leder Gitmarks eget lokalparti i Kristiansand og Tor Søren Drivenes fra Vennesla Høyre.

Ånen Werdal i Hægebostad leder nominasjonskomiteen og ber om forståelse for at han, av formelle grunner, ikke sier noe som helst.

Dermed er det 11 igjen. To av dem svarer rett ut at de ikke ønsker Peter renominert, mens de siste ni sier at Gitmarks kandidatur må diskuteres omfattende i partiet fremover.

De ni har fått spørsmål om de ville uttrykt det samme behovet for diskusjon da en politiker av Ansgar Gabrielsens format søkte gjenvalg til Stortinget.

Åtte av dem svarer nei til det og bekrefter at diskusjonsbehovet selvsagt har med Gitmark å gjøre.

Lokallagslederne trekker fram fire saker som spesielt problematiske i forhold til å gi Gitmark fornyet tillit:

Hjemfylket: Gitmark kritiseres for å være lite opptatt av Vest-Agder og Sørlandet. En lokallagsleder sier: — Da Gitmark var fylkesleder, sto han med ryggen mot Vest-Agder og speidet etter posisjoner i Oslo.

Agderbenken: Flere kritiserer Gitmark for å ha fyrt opp under og vært medvirkende til strid og krangel på Agderbenken, i stedet for å vise format og ledelse til landsdelens beste.

Skjenkepolitikk: Peter Gitmark gikk åpent ut i media med kritikk og skrev kritisk på sin egen blogg mot ordfører Per Sigurd Sørensens håndtering av skjenkesaken i Kristiansand. Utover i partiet tolkes dette som et dolkestøt.

Agder Energi: Den saken som nevnes av flest. Gitmark gikk ut i media og ønsket salg av hele Agder Energi, fordi han mener det ikke er en kommunal oppgave å drive kraftverk. Flere mener han her viste at han ikke er landsdelspolitiker og at han heller ikke samarbeider med lokale politikere. De mener han viste seg mer opptatt av ideologi enn gode løsninger for Sørlandet.

Svarer

Gitmark sier han kun minnet om Høyres politikk i både skjenkesaken og Agder Energi-saken, fordi han mener Høyres løsninger er best.

I forhold til hans rikspolitiske ambisjoner sier han dette:

  • Jeg har større og større tillit sentralt. Skal man få gjort noe lokalt, må man ha posisjon sentralt. Så dette mener jeg bare styrker meg.

PS: Nominasjonskomiteen i Vest-Agder Høyre har sitt første møte onsdag. Selve nominasjonsmøtet foregår i oktober.

Les også leder i dagens avis!