KRISTIANSAND: — Tungt belastede kriminelle står bak 35 prosent av de alvorligste trafikkulykkene i landsdelen. De er farligst i trafikken, sier lederen for Utrykningspolitiet i Agder og Rogaland, Jon Steven Hasseldal, til NRK.

Kampanjer

Han kan opplyse at det er første gang det gjøres slike undersøkelser i Norge. Og ved å gå nøye inn i tallene viser det seg altså at 35 prosent av dem som viste mest uaktsomhet i trafikken var kriminelle, ofte med langt rulleblad.

Dermed kan det stilles spørsmål ved om hvilke kampanjer som skal brukes for å få ned antall ulykker.

- Må lukes ut

  • Mange er tung belastede kriminelle og da nytter det ikke med forebyggende kampanjer. Folk som bryter loven på andre områder, har lettere for å kjøre ulovlig, sier UP-lederen i Agder og Rogaland.

— Vi mener at det eneste som nytter overfor denne gruppen er kontroller og at de blir luket ut av trafikken. Politiet må ta førerkortet oftere fra kriminelle, og kriminelle må lukes ut av trafikken, sier Hasseldal.

Nrk.no skriver at en ny undersøkelse viser at ved hver tredje dødsulykke har den ansvarlige kriminelt rulleblad.

- Får prøveskilter uten førerkort

Roar Josephsen har jobbet i Viking siden han som 14-åring begynte å kjøre med sin far som startet opp i 1970. Han har drevet alene i de siste 25 årene, og vært på mange ulykkessteder opp gjennom årene. Josephsen mener mye av problemet ligger i at en ikke trenger førerkort for å leie prøveskilter.

— En kan miste førerkortet, få bilen avskiltet, men likevel gå opp på Biltilsynet og få prøveskilter. Jeg har sett flere ganger at personer kjører på utgåtte prøveskilter. Det nå gjøres noe med dette systemet, sier Josephsen til fvn.no.