BYKLE: I årevis har grunneierne i Breive kjempet mot Hovden Skisenter og Bykle kommune, men tapt. Deler av grenda deres er blitt ekspropriert for å lage nye alpinnedfarter i Breive – et anlegg til 60 millioner kroner.

Ekspropriasjonene har ført til så stor bitterhet mot kommunen og eierne av Hovden Skisenter at grunneierne nekter skisenteret å hente opp vann til kanonene fra Breivevatn, 30 meter unna denne nye delen av Hovden Skisenter.

Dermed blir det ikke produsert ett eneste snøfnugg fra det innkjøpte snøkanonlegget til 15 millioner kroner. Dermed blir Breive helt avhengig av natursnø, mens det i den gamle delen av Hovden Skisenter produseres tusener på tusener av kubikkmeter kunstsnø.

– Ingen inngrep i vannet

Grunneierne Per Tveiten, Trygve K. Breive, Rhett Tønnesen, Kåre Breive og Kåre Bjørn Lund sendt nylig et brev til Hovden Skisenter der det heter at «Breivevatn er et sameige med fire grunneigarar og ein ekstra rettighetshavar. Ingen av desse har gjeve løyve til inngrep på Breive sameige. Kun to av eigarane har fått nabovarsel.»

Det som menes med «sameige» i denne forbindelse er innsjøbunnen hvor det må legges et innsug av vannet.

Hovden Skisenters innleide entreprenør graver imidlertid akkurat nå tilkomstledning til bredden av Breivevatn. Grunneier Kåre Bjørn Lund har avstått grunn på land til kommunen slik at vannledning og et pumpehus kan bygges. Men han står sammen med de andre når det gjelder å stoppe Hovden Skisenter fra å ta opp vannet som trengs til snøkanonene.

– Jeg vil ikke gå imot sameiget. Dessuten skulle alle hatt nabovarsel, sier Kåre Bjørn Lund som forklaring på hvorfor han sier ja til inngrep på land, men nei ute i vannet.

SÅ NÆR: Grunneierne i Breive nekter Hovden Skisenter å innstallere noe som helst ute i Breivevatn. Snøkanonlegget til 15 millioner kroner i Breive kan derfor ikke monteres enda. I mellomtiden bygger skisentret tilkomsten til vannet. FOTO: JOHS. BJØRKELI

Dialog

– Etter dette siste brevet fra grunneierne har vi bedt dem om å redegjøre for grunneierforholdene, sier Bykle-rådmann Tallak Hoslemo til Fædrelandsvennen. Kommunen har gitt byggetillatelse til vannledning og pumpehus.

– Hvis det skulle vise seg at grunneierne har juridisk dekning for å nekte å gjøre noen inngrep på sin innsjøbunn, kan det bli ekspropriasjon av slik grunn også?

– Det er eventuelt en sak som må tas derfra. Men først må vi i dialog med grunneierne, sier Hoslemo.

Per Tveiten er formann for grunneierne i Breive. Når Fædrelandsvennen spør han hva han synes om at Hovden Skisenter nå forbereder snøkanonanlegg på tross av grunneiernes innvendinger, svarer han:

«Det må du høre med dem som har frekkhetens nådegave om.» Ut over det vil han ikke å gi noen kommentar til Fædrelandsvennen.

En av grunneierne, Rhett Tønnessen, presiserer følgende:

— Jeg har vært for å bygge ut på Breive hele tiden. Men når saksbehandlingen er feil, siden ikke alle har fått nabovarsel, er jeg lojal mot sameiet og protesterer. Særlig i denne saken med så mange følelser, er det viktig at alle går fram på riktig måte. Hadde de bare tatt en telefon til oss alle, er jeg sikker på at det hadde gått bra, sier Tønnessen.

— Betyr det at når formalia er i orden, vil du som grunneier være positiv til saken?

— Ja, dette handler mest om måten man har gått fram på.

Litt vanskeligere for Hovden Skisenter enn konkurrenten Bortelid Alpinsenter, altså. Der får senteret gratis vann av kommunen.