ARENDAL: Borettslaget og brannvesenet gjennomførte øvelse i blokken hvor det brant for tre år siden. Borettslagsleder Liv Andersen hevder at brannvesenet mente at det ikke var nødvendig med varslere i gangen.

— Vi har varslere og brannslukningsapparat i alle leilighetene, og brannslange i gangene. Men brannsjefen sa det ikke var nødvendig å ha varslere i gangene, sier Andersen til Agderposten.

Brannsjef i Østre Agder brannvesen, Jan Kongsvik, sier til avisen at blokken ikke var pålagt å ha brannvarslere i oppgangene i bygningen.

— Om alle hadde sine egne i orden, er umulig for oss å vite. Det er imidlertid ikke pålagt å ha røykvarslere i gangene. Men vi anbefaler et sentralt brannvarslingsanlegg og flere røykvarslere enn det som er pålagt, sier Kongsvik til avisen.

Klar til å hoppe

Beboerne var klare til å hoppe fra de øverste etasjene før brannvesenets lift løftet dem ned.

— Jeg tenkte at skal jeg redde livet må jeg hoppe eller vente på at noen kommer med stige til meg, forteller Andersen.

Brannårsaken uklar

Politiets krimtekniker var søndag på brannstedet, men kunne ikke konkludere i hva brannårsaken var. Til fvn.nos medarbeider på stedet bekreftet krimtekniker Thor Hardeland at elektroingeniør skulle bistå på brannstedet mandag.

En 39 år gammel mann omkom i dødsbrannen. Politiet er rimelig sikre på at brannen startet i mannens leilighet.

— Det er grunn til å anta at brannen startet der, sier politistasjonsjef Jan Sverre Krogstad ved Arendal politistasjon, til fvn.no.

Fire reddet med stigebil

Fire personer ble evakuert med hjelp av stigebil, mens brannvesenets røykdykkere hentet ut to personer via oppgangene. Resten av de 14 personene som ble evakuert reddet seg ut ved egen hjelp da brannen brøt ut.

— Nå avhører vi en del vitner og så blir det en del tekniske undersøkelser, sier Krogstad.