KRISTIANSAND: — Denne brannen var med på å svekke trygghetsfølelsen til folk i Kristiansand. Både foreldre og barn opplevde frykt etter episoden. Det gjorde ikke saken bedre at det i samme tidsrom ble påsatt flere barnehagebranner i Drammensområdet, sa politijurist Johan Martin Kile under sin prosedyre mandag.

6,5 millioner kroner

Den 21 år gamle kristiansandsmannen stod mandag tiltalt for å ha tent på Kongsgård barnehage, og dermed påført Kristiansand kommune en kostnad på opp mot 6,5 millioner kroner.

Mannen har innrømmet ildspåsettelsen, og forklarte i går hvordan han tente på det offentlige bygget. Ifølge mannens forklaring skal han ha drukket noe alkohol før hendelsen. Han skal deretter ha dratt bort til barnehagen, tent på innholdet i en søppeldunk og dratt den bort til inngangspartiet.

Ifølge politiet har mannen sagt i avhør at han ønsket å få et kick av å tenne på barnehagen. Han hadde forklart dette med all oppmerksomheten barnehagebrannene i Drammen hadde fått i media.

Aktor mente det er straffeskjerpende at mannen ikke forsikret seg om at det ikke oppholdt seg mennesker i bygget. Ifølge Kile skal mannen bare ha sett etter om alle lys var slukket i bygget, men 21-åringen skal ikke ha gjort noen andre undersøkelser for å sjekke om folk oppholdt seg i barnehagen.

Mordbrannparagrafen

Kile mener dermed at forholdet ligger tett opp til det stadiet hvor den såkalte mordbrannparagrafen kommer til anvendelse.

21-åringen er også tidligere straffedømt for tilsvarende ildspåsettelse. Den gang tente mannen på mottaksskolen i Kristiansand. Brannen førte til ødeleggelser for omkring 800.000 kroner. For dette forholdet ble mannen idømt en fengselsstraff på åtte måneder hvor 120 dager ble gjort betinget. Kile mener det er straffeskjerpende at ildspåsettelsen ved Kongsgård barnehage ble gjort bare få måneder etter at 21-åringen slapp ut av fengsel.

Samtidig mente aktor at 21-åringen må få noe strafferabatt for å ha samarbeidet med politiet etter pågripelsen få dager etter brannen. Ifølge Kile innrømmet mannen ildspåsettelsen i andre avhør til tross for at det ennå ikke var åpenbart at han stod bak.

Fengselsstraff

Politiadvokat, Johan Martin Kile, mener det ikke er aktuelt å idømme 21-åringen samfunnsstraff. Årsaken er at mannen, ifølge eksperter, ikke er i stand til å holde avtaler og møtetidspunkt.

Forsvarer Bernt Albert la i sitt forsvar vekt på at klienten satte fyr på barnehagen for å få hjelp av samfunnet. Ifølge Albert har 21-åringen ikke fått den hjelp han har hatt behov for, og dermed har det bygget seg opp stor frustrasjon og mye sinne. Forsvareren trakk fram at 21-åringen var plassert på en institusjon hvor han ikke fikk den hjelpen han trengte, og at han følte seg dermed lurt.

— Min klient hadde ikke noe motiv for å tenne på barnehagen. Hans aggresjon var ikke rettet mot verken barnehagen eller noen andre. Det var rett og slett et rop om hjelp, sa Bernt Albert til retten, og understreket at handlingen var impulsstyrt og ikke planlagt.

I motsetning til aktor argumenterte forsvareren for anvendelse av samfunnsstraff. Albert mener en slik straff ville være med å få livet til 21-åringen på rett kjøl.