ARENDAL: 34-åringen fra Arendal må sone en fengselsstraff på ett år og seks måneder for blant annet grov vold, overgrep og mishandling av sin samboer. Seks måneder er gjort betinget.

Skjerpet straff.

Mannen ble i Aust-Agder tingrett dømt til fengsel i ett år og tre måneder hvorav fem måneder ble gjort betinget. Lagmannsretten har dermed gitt mannen en strengere straff en tingretten, men den er i tråd med aktors påstand.

34-åringen har hele tiden nektet straffskyld, men har innrømmet at han har kjeftet og vært stygg i munnen mot samboeren. Lagmannsretten har funnet det tilstrekkelig bevist at mannen har gjort flere av forholdene han stod tiltalt for.

Grov vold.

Rettens flertall mener mannen har skallet sin samboer, dyttet henne mot en vegg og tatt kvelertak på henne. Han skal deretter ha drapstruet kvinnen ved å uttale «Jeg skal avslutte dette nær jeg kommer tilbake, du har én time igjen». Lagdommer Paal Christian Aartun skriver i dommen at kvinnens forklaring framstod nøktern og troverdig. Retten beskriver tiltaltes handlinger og uttalelser som «psykisk terror».

Etter den siste episoden med vold i hjemmet, ble 34-åringen pågrepet av politiet. Kvinnen flyttet ut og bodde på tre forskjellige krisesentre i tre måneder sammen med parets felles barn. Mannen skal ha hatt store alkoholproblemer. Det førte familien ut i økonomiske problemer. Flere voldsepisoder startet med krangel om penger.

34-åringen stod også tiltalt for å ha gjennomført en rekke samleier med sin samboer mot sin vilje. Overgrepene skal i gjennomsnitt ha skjedd to ganger i uken i en lengre periode.

— Lik voldtekter.

  • Handlingene har betydelig likhet med enkelte voldtektssituasjoner og innebærer alvorlige krenkelser av fornærmedes personlige integritet og seksuell frihet, skriver Aartun i dommen.

Lagmannsretten frikjenner imidlertid 34-åringen for flere beskyldninger om å ha sperret samboeren inne i deres felles hjem. Retten mener det heller ikke er bevist at arendalitten har vært voldelig mot deres felles barn.

Samboeren er undersøkt av fagfolk i ettertid. En såkalt «Abuseindex» viser at kvinnen er utsatt for alvorlig mishandling, og at hun har symptomer på posttraumatisk stresslidelse.

I formildende retning har retten lagt vekt på at tiltalte har et lavt evnenivå som ligger i grenseland til psykisk utviklingshemmet, og at saken er noe gammel.

Mindre oppreisning.

Samboeren er også tilkjent en oppreisning på 70.000 kroner.

— Flertallet finner det riktig å se hen til det etablerte oppreisningsnivå for voldtektsofre, skriver retten.

I tingretten ble oppreisningsbeløpet satt til 85.000 kroner.