AGDER: Avisen Vårt Land har kontaktet samtlige bispedømmer for å kartlegge omfanget av forbønnshandlinger for homofile og lesbiske par i perioden fra 2008 til 2010. Det føres ingen statistikk over antall forbønnshandlinger i den norske kirke, men de fleste bispedømmekontorene hadde en oppfatning av omfanget.

Undersøkelsen viser at det ikke er utført noen forbønnshandlinger i Agder og Telemark bispedømme de siste tre årene. I området fra Telemark og til Nordmøre er det bare utført tre forbønnshandlinger.

Mest forbønn i Oslo

I Oslo bispedømme står 60 prester klare til å utføre forbønnshandlinger for homofile par, men det foreligger ingen tall som viser hvor mange slike handlinger som er blitt gjennomført.

– Det er egentlig et betimelig spørsmål om dette ikke bør føres i kirkedagboken, men jeg har ikke hørt om noen retningslinjer for det, sier Karen Onshuus som er med i ledelsen av et uformelt nettverk av homofile og lesbiske prester.

Hun vet med sikkerhet om ni forbønnsordninger i Oslo de siste årene, men tror det kan ha funnet sted flere som hun ikke kjenner til.

Til sammen 151 prester landet rundt står på Åpen Kirkegruppes liste over prester som utfører forbønn for homofile par.

Kartleggingen viser at forbønn for homofile par er mer vanlig på Østlandet, mens det i resten av landet er utført svært få slike handlinger.

To Agder-prester gir forbønn

I 2009 skrev fvn.no om homofile Lars Emil Nielsen fra Lillesand som ble nektet forbønn i forbindelse med sitt planlagte bryllup.

Åpen Kirkegruppe for lesbiske og homofile sendte den gang ut et brev til alle prestene ansatt i Den norske kirke for å få tilbakemelding om «deres kirke er åpne for forbønnshandlinger for borgerlig inngått likekjønnet ekteskap», stod det i brevet.

I brevet begrunnet gruppen forespørselen med at de ønsket en oversikt over menigheter som ønsket lesbiske og homofile velkommen. På Åpen Kirkegruppes hjemmeside har de lagt ut listen over prester som har lyst til å legge til rette for forbønn for homofile.

Ifølge gruppens liste er det per 3.mai 2010 to personer i Agder og Telemark bispedømme som er åpen for forbønn for homofile. Det er kappelan Thore Wiig Andersen i Øyestad, og prest Solfrid Bjørkelid i Mandal. Hele listen kan du se her.

Under debatten som fulgte i kjølvannet av avslaget til Nielsen i 2009, uttalte daværende sogneprest i Vennesla, Bjarne Nordhagen, at han ønsket å gi forbønn til homofile. Men han opplevde det praktisk vanskelig å få til, da det ikke fantes noe godt ritual for forbønn til homofile.

— Sånn som det er i dag, så kan vi be for alle mennesker som kommer til kirken, samtidig som kirken er redd for at det skal oppfattes som om vi har laget et ritual for dette. Jeg beklager at vi ikke har et slikt ritual på plass, og skulle ønske det eksisterte, fortalte Nordhagen.