Rettssaken blir utsatt til 2010. Det er uklart når på nyåret saken kan gjenopptas.

Da rettssaken mot de norske kvinnene i Bolivia startet i dag, ble det kjapt klart at rettssaken blir utsatt helt til 2010. — Dette er en økonomisk katastrofe og en personlig skandale fordi min klient ønsker virkelig å bli ferdig. Hun ønsker å få hele saken frem i lyset, sier den 19 år gamle Lillesand-kvinnens advokat, Carl Bore.

— I utgangspunktet skal de begrense utsettelsen til inntil ti dager. Men domstolen var ikke villig til å anvende denne regelen, sier advokaten.

Det bli likevel et rettsmøte klokken 17 i ettermiddag lokal tid - klokken 22 norsk tid - fordi noen av vitnene ikke har rukket frem til byen i tide. Dette rettsmøtet kan sammenliknes med et norsk fengslingsmøte, der man vil ta stilling til om den antatte hovedmannen (23) kan holdes i varetekt.

Smilte i retten

De tre norske kokain-tiltalte kvinnene var like etter klokken 14 på plass i rettssalen i Cochabamba. 19-åringen fra Lillesand var først på plass, og hun kom sammen med sine familiemedlemmer.

Tolv minutter før rettssaken skulle begynne, kom Madeleine Rodriguez (23) og Stina Brendemo Hagen (19).

De smilte og snakket med hverandre da de ankom retten. De to sitter ved siden av hverandre i rettssalen.

Men like etter ble Brendemo Hagen tydelig dårlig. Hun besvimte i rettssalen like før klokken 15 norsk tid.

Mens dommerne diskuterte hvorvidt saken skulle utsettes, lente 19-åringen seg fremover og klarte ikke reise seg opp igjen. De som satt rundt henne var bekymret, og prøvde å gi henne vann og få henne til å sette seg tilbake.

Politikonstabler forsøkte også å hjelpe henne, før hun så ble ført ut av retten.

Antatt hovedmann

Advokatene til Brendemo Hagen, som har vært syk i fengselet i det siste, har prøvd å erklære henne skyldig mot å få en mindre alvorlig tiltale.

23-åringen som ble pågrepet i Cochabamba i natt, Augusto Toro Blacutt, dukket også opp i retten. Han ble ført inn av bevæpnet sivilt politi.

Han sitter ved siden av Madeleine Rodriguez (23) i rettssalen. De to snakker sammen.

Forsvarerne ba om at pressen skulle kastes ut og at saken skulle føres for lukkede dører.

Pågrepet med kokain

— Mamma, jeg er arrestert, sa 19-åringen fra Lillesand da hun gråtende ringte hjem fra Bolivia 19. mai 2008. Artikkelen fortsetter under bildet.

Mette Øygarden utenfor tinghuset i Cochabamba sammen med datteren (19), som er en av de tiltalte i saken. FOTO: HANS O. TORGERSEN

Da hadde hun og to venninner blitt pågrepet på flyplassen i Cochabamba 19. mai 2008 med hele 22,5 kilo kokain fordelt i 11 bagger i koffertene deres. Den ene venninnen, Madelaine Rodriguez, hadde med seg sin da to år gamle datter. Hun ble fengslet sammen med moren.

Stoffet ble funnet i slitte adidasbagger som lå i de tre jentenes kofferter. Til sammen var det 22,5 kilo kokain i baggene. De ble funnet av en narkohund. Lillesandjenta hevdet at hun hadde kjøpt baggene i gave til søsteren.

To uker etter at de ble pågrepet, valgte 19-åringen å forklare seg for politiet. Hun skal ha lagt alle kort på bordet, noe som førte til at politiet aksjonerte mot et hotell. Der fant de en blå koffert som skal ha blitt brukt til overleveringen av kokain fra en bakmann til hotellet der jentene bodde.

Dette førte til en isfront mellom henne og de to andre pågrepne jentene. De har valgt å ikke forklare seg for politiet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Den antatte hovedmannen i smuglingssaken, 23 år gamle Augusto Toro Blacutt, ble pågrepet i natt og fremstilt i retten samme med de tre norske kvinnene. FOTO: HANS O. TORGERSEN

Løslatt

I oktober i år ble jenta fra Lillesand løslatt mot en kausjon på 200 000 kroner. Også de to andre har fått en kjennelse på at de kan løslates mot kausjon, men familiene deres har ikke råd til å betale pengene.Kausjonen på Stina Brendemo Hagen er ifølge VG på 400 000 kroner, mens Madeleine Rodriguez må betale 330 000 kroner for å bli satt fri.

— Endelig skal sannheten komme frem. Det er mye vi har visst lenge, som kommer frem nå, men som ikke har kommet frem i norske aviser, sier faren til 19-åringen fra Lillesand, Hallgeir Øygarden.

Norge og Bolivia har ingen utleveringsavtale. Det betyr at jentene sannsynligvis må sone en eventuell dom i Bolivia.

Strafferammen for forholdene de norske kvinnene er tiltalt for, er 30 års fengsel.