ARENDAL: I to år har journalist og daglig leder i Novemberfilm i Arendal, Kjetil Johnsen, gravd fram ubehagelige sannheter om den organiserte kriminaliteten i Norge. Resultatet er blitt dokumentarserien «Slanger i paradis» som i tre programmer vil ta for seg sexindustrien, narkotikatrafikken og tyveribandene fra Øst-Europa.

— Sørlandet besøkes av svært mange omreisende prostituerte. Denne trafikken er det mange sørlendinger som tjener store penger på. Først og fremst gjennom utleie av leiligheter. Men i dokumentaren har vi valgt å ta fatt i en utleier som kommer fra en annen landsdel, sier Kjetil Johnsen til fvn.no.

PROSTITUERTE: De lever som rotter i små kott og har sex med norske kunder på slitte madrasser. Mens noen lever i dødsangst, tjener andre seg rike på prostitusjon. Det hevder produsentene i Novemberfilm som har blitt med en prostituert med skjult kamera. FOTO: NOVEMBERFILM Foto: Novemberfilm

Baronen og brukeren Flere hendelser som belyses i dokumentarserien utspiller seg på Sørlandet. I det andre programmet får seerne blant annet innblikk i livet til en hardbarket stoffmisbruker i Arendal. Meningen med dette møtet er å belyse hvilke katastrofale følger narkoimporten kan få for enkeltmennesker. I andre enden av skalaen får seerne møte narkobaronen som bidrar til at arendalitten ødelegger livet sitt.— Det er mange offentlige personer som har sterke meninger om sexkjøp, narkotikainnførsel og vinningskriminalitet. Men de kriminelle har i liten grad uttalt seg. Vi ønsket å gjøre det motsatte, og satte det som et klart premiss at det var de kriminelles stemme som skulle høres, sier Johnsen.

FUNNET: I et lokale i Polen klarte journalistene i Novemberfilm å finne en båtmotor som var stjålet i Mandal. Foto: Novemberfilm

Fant igjen båtmotor I den tredje dokumentaren blir seerne tatt med til Mandal hvor en familie for en tid tilbake ble frastjålet båtmotoren. Gjennom krevende, journalistisk arbeid klarer staben i Arendal å spore båtmotoren til en adresse i Polen. Samtidig dokumenterer journalistene hvordan eksport og salg av norsk tyvegods foregår på det illegale markedet i Øst-Europa.— Båtmotoren ligger nå hos Kripos. Det er jo hyggelig med saker som ender godt, humrer Johnsen.

- Hva har overrasket deg mest i prosessen?

- Bygge tillit og respekt - Kanskje det at vi fikk flere hardbarka kriminelle til å stå fram, noen står også fram med fullt navn. Det ga meg en aha-opplevelse.

- Hvordan fikk dere dem til å stå fram?

Journalist Kjetil Johnsen i Novemberfilm FOTO: NOVEMBERFILM Foto: Novemberfilm

— Det handler om å være normalt hyggelig, samt å bygge tillit, og noen ganger respekt. I likhet med «normale» mennesker har også kriminelle behov for å snakke om det de driver med. Forskjellen er at de kan bli straffet for det. Jeg blir ikke overrasket om dokumentarene kan få etterspill for noen av de involverte. Men jeg håper heller at informasjonen de gir blir oppfattet som et viktig bidrag, og at det taler til deres fordel, sier Johnsen.

Dokumentaren skal gå på NRK 1, og har premiere 17. november.