ARENDAL: En ni år gammel jente ble i går etterlatt av russen bundet på hender og føtter utenfor Rimi-butikken på Songe i Arendal. Russepresidenten ved Arendal videregående skole, Bruno Jovanovic, reagerer sterkt på hendelsen.

— Det er helt idiotisk, og fullstendig uakseptabelt, sier Jovanovic til fvn.no.

Han opplyser at Arendal-russen gjennomførte en såkalt "terror-dag" i går. Hvert år får barne- og ungdomsskoler besøk av sine tidligere elever, og det er ikke uvanlig at det oppstår mindre konfrontasjoner.

— Vi har en tradisjon med å ta yngre søsken, men ikke uten å si fra til noen. At denne jenta ble etterlatt helt alene viser at det var helt tilfeldig. At noen har tatt det så langt er helt uakseptabelt, sier Jovanovic, som avviser at det finnes noen russeknuter som kan forklare en slik hendelse.

Ukjent for russen

Tone Svensen, som er visepresident for russen ved Arendal videregående, opplyser at de var på besøk ved fem barneskoler i løpet av gårsdagen.

— Vi hadde den tradisjonelle vannkrigen og delte ut russekort. Alle skolene var kjempefornøyd med besøket, så hvis dette har skjedd er det veldig kjedelig og dumt, sier Svensen.

Ifølge Svensen har de undersøkt hendelsen onsdag, men har ikke klart å finne de som skal ha bundet fast niåringen.

Kan risikere straff

Politiet opplyser at saken kommer til å bli etterforsket på vanlig måte hvis det kommer en anmeldelse fra jentas foreldre.

— Hvis det har skjedd slik som jenta har forklart, vil jeg si at det er totalt tankeløst og uakseptabelt. Hvis saken blir etterforsket vil de ansvarlige kunne bli gjenstand for straff. Å utsette barn for traumatiske ting som dette er ikke greit, sier leder ved ordensavdelingen ved Arendal politistasjon, Erik Haugevik.

Politiet ble tilkalt av jentas foreldre i går ettermiddag. Niåringen klarte å komme seg løs på egen hånd, og fortalte foreldrene hva som hadde skjedd da hun kom hjem. Hun skal da ha vært i tilnærmet sjokktilstand.

Haugevik presiserer at de foreløpig kun har jentas forklaring å forholde seg til.

— Vi har ingen andre kilder til hva som har skjedd, men når barn snakker om slike ting er det tydelig at det har gjort inntrykk, sier han.

Politiet har ikke fått melding om andre hendelser i forbindelse med "terror-dagen" i går.

Bundet av to rødruss

Jenta skal ha stått sammen med flere andre barn da det stoppet en liten, rød russebil.

— To russ, trolig en gutt og en jente, kom ut og bandt jenta fast. De andre ungene løp fra stedet, og hun ble stående alene igjen. Det medførte selvfølgelig at hun ble veldig redd, sier Haugevik.

Foreløpig er det uklart hvilken skole russen kommer fra. De fleste rødruss i Arendal tilhører Arendal videregående skole, men det finnes også enkelte rødruss ved Strømsbu videregående skole, selv om de fleste er svartruss.

— Hvis det skulle vise seg å være elever fra vår skole kan det bli aktuelt å ta det videre til skolens ledelse. Russen kan ikke straffe seg selv, sier Jovanovic, som mener det får være opp til skolen å stå for eventuelle sanksjoner.