KRISTIANSAND: — Han rettet pistolen mot frontruta og fyrte av to skudd inn i bilen. Påtalemyndigheten mener dette er et drapsforsøk, sa statsadvokat Jostein Johannessen i sitt innledningsforedrag i Agder lagmannsrett, som startet klokken 12 i formiddag.

— Jeg husker ingen ting fra kvelden. Jeg kjøpte to flasker brennevin og tre flasker rødvin på polet. Grunnen til at jeg ikke husker noe, er vel at jeg også tok noen valium, sa 31-åringen i sin forklaring, som ikke erkjente seg skyldig i drapsforsøk.

Hans forsvarer, Anita C. Jarvoll Hekneby, sa dette:

— Jeg bestrider ikke at det var min klient som skjøt. Dette er et spørsmål om den subjektive skyld, sa hun.

Den 25 år gamle kvinnen fra Evje og Hornnes som satt i passasjersetet, var i ferd med å stige ut av bilen og var dermed i bevegelse da skuddene falt like før midnatt fredag 12. mai. Det kan ha reddet livet hennes. Skuddene ble avfyrt fra en meters hold med en Browning Arms Cal 22 pistol. Skudd fra et slikt skytevåpen er dødelig fra en betydelig lengre avstand.

Den dramatiske skyteepisoden skjedde som avslutning på en heftig kveld i og utenfor et bolighus på Flatebygd, som 31-åringen fra Kristiansand disponerte. To menn oppsøkte 31-åringen i forbindelse med krangel om et mindre pengebeløp og et parabolkort. 31-åringen var i huset sammen med sin kjæreste og en 29-årig kamerat. De to besøkende ble resolutt lempet ut, og den en av dem banket opp. Noen minutter etter at bilen de kom i forsvant, kom en ny bil kjørende inn på gårdsplassen. Spørsmålet i tingretten var om 31-åringen trodde de to mennene kom tilbake med forsterkninger for å ta dem. 29-åringen ropte i følge tingrettsdommen ”Skyt”, og 31-åringen gikk mot bilen med pistolen hevet og avfyrte de to skuddene. Det ingen av dem visste, var det kvinnen i bilen var 29-åringens 25 år gamle kjæreste. En annen kvinne som lå i baksetet på bilen, kunne også blitt truffet.

Kristiansand tingrett frikjente den tiltalte 31-åringen for drapsforsøk. Han ble i stedet dømt for uforsiktig våpenbruk med fare for andres liv. Tingretten fant det ikke bevist at 31-åringen skjøt inn i bilen for å drepe ­– ei heller at det var overveiende sannsynlig at døden kunne bli utfallet av skuddene. Tingretten la til grunn at 31-åringen mest sannsynlig skjøt i blinde inn i bilen. Samtidig kunne ikke tingretten utelukke at den rusede mannen kunne se konturene av kvinnen i passasjersetet og bilføreren og at han dermed skjøt mellom dem. Det holdt til at han ikke ble dømt for drapsforsøk, selv om retten også sier at skytingen var både forsettlig og uaktsom.

Tingretten dømte 31-åringen til to års fengsel, mens aktoratet ville ha fem år bak murene. Inkludert i straffen ligger også en legemsfornærmelse mot en mann, narkotikabruk og skade på en bil samme kvelden som skuddene falt. Han er også dømt for legemsbeskadigelse mot en mann 6. september i fjor. Mannen kom syklende med matvarer på sykkelen, da 31-åringen angrep ham og de veltet sammen med sykkelen ned en skråning. Her ble mannen påført flere skader og fikk varig synsskade. Det er bare spørsmålet om drapsforsøket som er oppe til behandling i Agder lagmannsrett. De andre forholdene er rettskraftig avgjort.

Fædrelandsvennen intervjuet bilføreren Andreas Irslinger dagen etter den dramatiske hendelsen da også han nesten ble truffet.

— Det gikk så fort at jeg rakk ikke å bli redd, sa Irslinger.

Evje-lensmann Terje Stifoss beskrev hendelsen slik i avisen:

— Det er bare flaks at ingen ble drept, sa Stifoss.