KRISTIANSAND: Næringslivet i Kristiansand gjør nå et forsøk på å få kollektivtrafikken i byen inn på et nytt spor, melder NRK Sørlandet. Næringsforeningen foreslår å investere om lag 900 millioner kroner i en monorail, et ubemannet ensporet tog, for å få bukt med trafikkproblemene i Vågsbygd.

— Vi ser i første omgang for oss en monorail fra Vågsbygd til Kvadraturen, men denne kan også forlenges til Kjevik, sier administrerende direktør i Kristiansand Næringsforening, Fred Bjerke, til fvn.no.

Lave driftskostnader

Han har over lenger tid undersøkt mulighetene for en slik bane i Kristiansand. Nå vil han få dokumentert kostnader og mulige inntekter før han fremmer forslaget for politikerne.

— Byggekostnadene kan fordeles over flere år, mens driftskostnadene er relativt lave. Dette er et av de mest miljøvennlige kjøretøy som finnes, sier Bjerke, som mener banen trengs i Vågsbygd.

— Trafikken er kronglete, veien er dårligst og de fleste i Kristiansand bor der. Samtidig er det trangt, noe som er en fordel med monorail siden den ikke tar stor plass, sier han.

Langt fram

Bjerke innrømmer imidlertid at det kan ta lang tid før et eventuelt «svevetog» kan bygges i Kristiansand.

— Vi tenker oss en privat investering, men ser ikke bort fra en kombinert løsning med kommunen. Jeg tror dette ligger langt fram i tid, så vi har ikke stresset tidsmessig, sier han.