VEST-AGDER: Miljøbevegelsen har i hele vår mobilisert krefter for å stoppe planene om oljeboring i Skagerrak. Forrige fredag kunngjorde olje— og energidepartementet (OED) resultatet av 20. konsesjonsrunde, hvor det ble klart at Skagerrak ikke er et prioritert område fra departementets side.

– Det viser at det nytter å legge press på politikerne. Jeg er overbevist om at miljøorganisasjoners motstand mot oljeboring i Skagerrak har vært utslagsgivende når departementet har tatt beslutningen, sier Reidar Strisland, i Natur og Ungdom i Vest – Agder og Alliansen for et oljefritt Skagerrak.

Les også: Miljøbevegelsen jubler

Balansegang Kommunikasjonsrådgiver i OED, Trude Larstad, sier olje- og energiminister Terje Riis Johansen er opptatt av å finne balanserte løsninger.

– Regjeringen har sett på fiskeri- og miljøhensyn, og som statsråden sier i pressemeldingen 27. juni er han opptatt av å finne en balansegang mellom miljø, fiskeri- og petroleumsvirksomhet.

Larstad forklarer videre at det er Norskehavet og Barentshavet som er prioritert i denne omgang, og understreker at departementet avventer de faglige vurderingene i forvaltningsplanen for Norskehavet før det vil bli tatt stilling til om det skal drives petroleumsvirksomhet i Skagerrak. Det synes fylkesordfører i Vest-Agder, Thore Westermoen, er en god avgjørelse.

– Personlig synes jeg det er klokt å vente til forvaltningsplanen er klar om et par år. Vi vet det er snakk om et kontroversielt område, og da er det ikke hensiktsmessig å forhaste seg, sier Westermoen.