KRISTIANSAND: — Jeg tror vi aldri har hatt så stort vannforbruk som nå. Av hensyn til både sikkerhet og beredskap føler vi at vi er i ferd med å komme på et nivå slik at vi må begrense det, sier leder ved Vann og avløpsavdelingen i Kristiansand kommune, Nils Johan Stølen til fvn.no.

Per nå pumpes det ut 70.000 kubikkmeter med vann i døgnet. Det normale er ca. 30.000. — Det er atskillig mer enn det som er vanlig vannforbruk, påpeker Stølen.

Han oppfordrer folk til å være mer nøysomme og vanne mer fornuftig. Stølen tror at noe av det høye forbruket skyldes ufornuftig vanning av hage, plen og bed. Han anbefaler folk å vanne på kveldstid når solen har gått ned for å få mest mulig effekt.

— Det å la vannspredere stå på i solsteiken gir en dårlig utnyttelse av vann i jorden. Da fordamper det bare. Da er det mer effektivt å vanne på kvelden, forklarer Stølen.

Per i dag kan beboere i Kristiansand vanne hagen annenhver dag.

— Hos oss er det sånn at vi har gjort det mulig å vanne annenhver dag. Da er det tillatt å vanne med slange, men det er jo alltid anledning til å ta en bøtte med vann hvis det er en busk som trenger vann, sier Stølen.

Usikker på hvilken dag du skal vanne på? Det vanlige er å følge partall og oddetall på husnummeret man har.

— Vi har en god del sikkerhet, men sånn som det er blitt nå er det helt på grensen av hva vi klarer å levere, medgir Stølen.

Hovedproblemet er leveransen fra vannverket og opp til de store bassengene. Dersom det ikke skjer en drastisk endring vannforbruket i løpet av helgen ser Stølen ingen annen utvei enn at kommunen må ta grep og innføre restriksjoner.

— Vi ser for oss å sette en timebegrensing på vanningen. Vi føler at det er mest realistisk å gjennomføre, sier Stølen som vil ta stilling til hvilke tiltak som må tas førstkommende mandag.