HOLMESTRAND: — Dette er en prinsippsak som Color Line ikke skal slippe unna, slik at ikke andre skal havne i samme situasjon, sier Didriksen til VG.

Han er forberedt på en tøff kamp og kommende rettssak mot landets største fergerederi, som avviser alle anklager.

Skjenket en mindreårig

17-åringen var sammen med en 18 år gammel kamerat for å feste på fergen.

— Begge to fikk handle store kvanta alkohol i form av øl og rusbrus i både i taxfreebutikken og i baren. De ble overstadig beruset og ingen tok vare på dem. Jeg mener for min sønns del at dette er brudd på alders- og skjenkebestemmelsene. Her har Color Line skjenket en beruset mindreårig, sier Didriksen til VG.

Ifølge VG, som har sett rederiets vekterrapport ble kameratene både tilsnakket underveis og bortvist fra fergen da den ankom Hirtshals - på grunn av bråk og beruselse.

Rederiet foretok seg ikke noe mer siden kameratene opplyste å ha enveisbillett til Nederland. "Til info ble en av disse passasjerene funnet omkommet i havnebasseng i Hirtshals neste dag", heter det i rapporten klokken 23.50. onsdag 12. april.

Tilbrakte natten i den danske havnebyen

Kameraten har i politiavhør fortalt at Robin var full og trøtt, og la seg til å sove på en benk etter at de var blitt avvist på et hotell.

Den 18-årige kameraten klarte imidlertid til slutt å ordne seg overnatting. Han fikk nyheten da politiet sporet ham opp dagen etter og fortalte om kameratens drukning.

— Hadde rederiet vist større ansvar, hadde kanskje Robin vært i live, mener Didriksen.

-Ingen indikasjoner på brudd av vilkårene

Forsikringsselskapet Gard håndterer saken på vegne av Color Line, som årlig frakter 4,5 millioner passasjerer til og fra norske havner og Europa.

— Det er ingen indikasjoner på at vilkårene for salg og skjenking ble brutt.

Det er Color Lines klare oppfatning etter å ha snakket med vekteren og egne ansatte at avdøde hverken fikk kjøpe alkohol i skipets taxfree eller i baren.

— Color Line har naturlig nok ingen mulighet for eventuelt å forhindre at personer under 18 år kan bli skjenket av andre medpassasjerer, skriver advokatfullmektig Lene-Camilla N. Langås i Gard i avvisningsbrevet.

Agder politidistrikt har henlagt en mulig straffesak etter bevisets stilling. Robins 18 år gamle kamerat har fastholdt både i et lokalavisintervju og i et politiavhør at de ikke hadde medbrakt alkohol, men fikk kjøpe på fergen.

Color Line stiller spørsmål ved "hvorvidt dette vitnet er egnet til å kaste troverdig lys over hendelsesforløpet", og mener guttene nøt medbrakte rusmidler, skriver VG.

-Ikke tilfelle Ragnar Didriksen mener at den strenge kontrollen av skjenking ikke er tilfelle på Color Line. Han har selv et eksempel.

— På fergen over, den samme som Robin var med, sendte jeg en 17-åring i baren med 100 kroner for å kjøpe en halvliter øl. Han fikk kjøpt, uten å bli sjekket for alderen, sier faren til VG.

Color Line har avvist et krav om 120 000 kroner i skjønnsmessig oppreisning som følge av dødsfall, etter det Didriksen mener er lovstridig skjenking.

Kommunikasjonsdirektør Helge Otto Mathisen i Color Line viser til at saken er henlagt av politiet.

— Da støtter vi oss til det. Dessuten skjedde dødsfallet ikke på fergen, og er derfor heller ikke vårt ansvar. Generelt tar vi også sikkerhet meget alvorlig. Vi er i front i verden på dette området, sier Mathisen til VG.