LILLESAND: — Det er sjokkerende å se at en person som Ola Mæle peker nese av lokalbefolkningen og lokalpolitikerne i Lillesand, mens han totalt ignorerer boplikten på Ågerøya, sier Freddy de Ruiter.

Stortingsrepresentanten for Ap fra Aust-Agder vil ta saken om bopliktsynderne i Lillesand opp med den politiske ledelsen i Miljøverndepartementet. Formålet blir å avklare om det finnes muligheter for å sette makt bak kravet om at boplikten skal overholdes. Eventuelt få nye lovbestemmelser.

— Dersom Ola Mæle kan ignorere boplikten med den begrunnelsen som han ga til Fædrelandsvennen, så må også alle andre kunne gjøre det. Slik vil vi ikke ha det, sier de Ruiter. I går uttalte Mæle at han ikke så noen grunn til å oppfylle boplikten så lenge kommunen ikke leverer infrastruktur og offentlige tjenester til øya.

Også ordføreren i Lillesand, Arne Thomassen (H), minner om at det er boplikt i Lillesand, og at den også gjelder for den eiendommen som Ola Mæle har kjøpt på Ågerøya.

— I løpet av januar-februar må vi få en politisk avklaring i kommunen på hvor mye tid og krefter vi skal bruke på boplikten, sier han, og minner om at det tross alt er et fåtall som ignorerer plikten.

Uverdig

Berit Eide Johnsen (H) og flere andre politikere mener det er uverdig at Lillesand kommune er avhengig av angiveri og tysting for å håndheve bopliktregelen.

— Så lenge vi har boplikt på Ågerøya, er det kommunens ansvar å påse at boplikten overholdes, sier hun. Eide Johnsen er glad for at ordføreren nå sørger for at saken kommer opp til debatt i neste formannskapsmøte.

Fædrelandsvennen skrev i går om Ågerøya-beboer Svenny Karlson som fikk takkebrev fra kommunen for at hun tipset dem om bopliktsyndere på øya, slik at de kunne følge opp sakene og få håndhevet sitt eget reglement. Flere politikere reagerer kraftig på at kommunen sier de er avhengig av at folk tipser om bopliktbrudd.

Nye metoder

Arve Danielsen (KrF) er for boplikt, men mener kommunen må finne en bedre løsning enn dagens for å håndheve regelen. Det mener også Siren Thorvaldsen (H), Kay Georg Arntzen (Frp) og Kristian Sundtoft (V), som alle er for boplikt på Ågerøya og som nå tar til orde for at alternative og nye kontrollmetoder må innføres.

Flertall for boplikt

Det er fremdeles flertall blant lillesandspolitikerne om at Lillesand skal ha boplikt, også på Ågerøya. Og også motstanderne understreker viktigheten av at så lenge kommunen har en bopliktregel, ja, så må den følges opp. Thomassen, som selv tilhører mindretallet av politikere som vil avskaffe boplikten på øya, vil nå at formannskapet skal se på kommunens ressursbruk når det gjelder håndheving av regelen og om det finnes andre metoder enn sjekk opp mot folkeregisteret for å avsløre bopliktsynderne.

Det har vært boplikt i Lillesand på kommunens fastland, Justøya og Ågerøya siden 1985.