KRISTIANSAND: — Dette er en type innbrudd som likner svært på andre innbrudd i samme område. Vi er derfor svært på hugget i etterforskningen av denne saken, sier operasjonsleder Per Lauvnes ved Agder politidistrikt.

Innbruddstyvene har skåret seg gjennom både vegger og tak, og gjennomføringen har klare likhetstrekk med måten diverse sjokkbrekk i elektronikkforretninger har blitt utført på.

— Ingenting skal være stjålet?

— Nei, men du skjærer deg ikke gjennom taket for å stelle tulipaner, for å si det sånn, sier Lauvnes.

— Det er stor sannsynlighet for at dette innbruddet ikke var spontant. Det viser våre observasjoner på stedet. Observasjonene på stedet gjør også at tankene går til østeuropeere, som har gjort slike ting før. Trolig må vi ut av distriktet for å finne gjerningspersonene, sier Lise Aurebekk, vaktleder ved Kristiansand politistasjon.

Tekniske undersøkelser på stedet har ikke gitt politiet noen spor å gå etter, men profesjonaliteten i innbruddet tyder også på at dette har vært planlagt.

Men hvorfor noen skulle finne på å planlegge og gjennomføre et så omfattende forsøk på å stjele noe fra en butikk som plantasjen, tør ikke Aurebekk ha noen formening om.

Arbeiderne ved Plantasjen i Sørlandsparken var på plass klokka 06.00 lørdag morgen. Først etter et par timer, da en av dem skulle inn på et rekvisitarom, ble innbruddet oppdaget.

— På gulvet lå det en mengde rester etter gipsplater som var skåret ut i taket. Det samme var gjort i taket ned til tre andre rom, sier butikkleder Stein Erik Sætran. Han tror de har forsøkt seg på flere rom etter hvert som de så at det første ikke var særlig interessant for dem.

— Men de har tydeligvis gitt opp, for de har slått hull ned til en herregarderobe, en dusj, et rekvisitarom og et vaskerom, forklarer Sætran. Innbruddstyvene har kommet seg inn gjennom veggen på baksiden av bygget. her er det skåret et stort hull i veggen, og etter ugjerningen har tyvene forsøkt å skjule åpningen med paller og annet trevirke.

— Jeg forstår ikke hva de har vært ute etter her på Plantasjen. Det eneste vi har av kapitalvarer er griller og hagemøbler. Så langt vi kan se, er det ikke stjålet noen ting, sier butikklederen.