KRISTIANSAND: I en pressmelding sendt ut mandag opplyser UDI at det i løpet av årets første kvartal ble registrert 2471 asylsøknader. I fjor søkte 1215 personer om asyl i løpet av årets første kvartal.

Totalt i 2007 kom det inn 6516 asylsøknader. UDI anslår at antallet i 2008 vil være rundt 10.500 hvis utviklingen fortsetter i samme spor ut året.

— Vi ser at den økte tilstrømningen av asylsøkere til Norge fortsetter. Det fører til et økt press på UDI. Asylavdelingen jobber iherdig for å gjennomføre asylintervjuer og fatte gode vedtak, sier Hanne Jendal, avdelingsdirektør i UDI i pressemeldingen.

Irakere utgjør den største gruppen asylsøkere. Ved utløpet av mars hadde 490 irakere søkt asyl i Norge, sammenliknet med 253 irakere på samme tid i fjor.

— Antall asylsøkere øker blant alle de største søkergruppene. Det er ikke én bestemt situasjon eller konflikt som kan forklare økningen. Det er ingen tegn til at dette er en forbigående situasjon, og vi forbereder oss derfor på at de høye ankomstene av asylsøkere vil vedvare en tid fremover, sier Jendal.

Etter irakere er det eritreere (335) og russere (277) som utgjør de største søkergruppene.

— Den relativt sett største økningen omfatter afghanere (141), serbere (246) og somaliere (142). Alle tre gruppene øker over 200 prosent, men det er likevel relativt lave tall sammenliknet med for eksempel Irak, sier Hanne Jendal.

Antallet asylsøkere øker behovet for asylplasser over hele landet. I region sør, som består av Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark og Vestfold, mangler det rundt 600 mottaksplasser som skal fylles før sommeren.

Les også: Mangler 600 mottaksplasser i sør