KRISTIANSAND: Lappen ble funnet på anleggsområdet på Fiskå i Vågsbygd klokken 11 i går formiddag. På et stykke toalettpapir var det skrevet med svart tusj og blokkbokstaver at det vil eksplodere en bombe på området den 10. august klokken 13. Lappen var hengt opp på veggen inne i et toalettavlukke.

— Det er bare en kort setning, hvor det står at det vil eksplodere en bombe på det aktuelle tidspunktet. Det er det hele, sier assisterende prosjektdirektør Alf Fredvik ved Elkem Solar til fvn.no.

Funnstedet ble undersøkt av politiet mandag. Ifølge innsatsleder Salve Eieland i Agder politidistrikt ble det ikke gjort noen funn utover selve lappen.

— Lappen er overlevert krimteknisk avdeling for videre undersøkelser, sier Eieland.

Både ledelsen ved Elkem Solar og politiet tar bombetrusselen alvorlig.

— Vi vurderer det som svært lite sannsynlig at det er en reell trussel. Erfaringsmessig er det svært få av slike trusler som er seriøse, men for å være på den sikre siden må vi ta trusselen alvorlig, sier Fredvik.

Politiet: - Tar alle trusler alvorlig

Politiet ble orientert om funnet mandag, og saken er nå under etterforskning.

— Vi tar alle slike trusler alvorlig i utgangspunktet. Det vi kommer frem til i etterforskningen vil styre den videre politiinnsatsen, sier fungerende stabssjef Bård Austad i Agder politidistrikt.

Austad kan ikke kommentere hvorvidt det er foretatt avhør i saken, eller om politiet har noen pekepinn om hvem som kan stå bak.

— Hva kan ligge bak en slik trussel?

— Det kan være mange årsaker, men ofte ligger forklaringen på stedet trusselen er plassert, sier Austad.

— Hvor sannsynlig er det at trusselen er reell?

— De aller fleste trusler viser seg ikke å være reelle. Men en slik trussel er uansett egnet til å fremkalle frykt, og det er som regel det som er motivet til avsenderen, sier Austad.

Austad opplyser at politiet etterforsker liknende trusler ved jevne mellomrom.

— Det skjer mye oftere enn folk aner, og vi er i utgangspunktet lite interessert i at slike trusler blir allment kjent. En trusselutøver klarer ikke å fremkalle frykt alene, og hvis trusselen blir kjent vil det bidra til å fremkalle frykt hos befolkningen. Vi ønsker derfor å hausse opp slike saker minst mulig, sier Austad.

Avsenderen av trusselen, uavhengig om den er reell eller ikke, kan vente seg en streng reaksjon fra politiets side.

Alle ansatte orientert

I går ettermiddag ble det sendt ut en e-post til alle Elkem-ansatte og prosjektengasjerte hvor ledelsen redegjorde for trusselen. I e-posten ble ansatte oppfordret til å melde fra dersom de ser mistenkelige gjenstander, personer eller situasjoner.

— Vi setter i gang sikkerhetstiltak med den hensikt å sikre tiden fram mot søndag og selve søndagen, og har daglig dialog med politiet. I første omgang har vi sendt ut informasjon i et forsøk på å avdekke om dette er en dårlig spøk, sier Fredvik.

Ingenting på lappen har foreløpig gitt svar på om hvem som kan stå bak trusselen. Toalettpapiret er imidlertid trolig av den typen som brukes på Elkem Solar.

— Det ser ut som papiret er samme type som vi bruker, men vi har ikke gjort noen analyse av det, opplyser Fredvik.

Vil evakuere

Hvis ikke situasjonen endrer seg fram mot helgen, vil anleggsområdet på Fiskå bli evakuert søndag. Det er et mindre antall personer som vanligvis jobber helgevakt ved bedriften, men ledelsen opplyser at de vil være hundre prosent sikre på at alle befinner seg utenfor gjerdene klokken 13 søndag.

- Vi frykter ikke for sikkerheten på området utover uken, men hvis ikke situasjonen endrer seg vil vi gjøre tiltak i forhold til det tidspunktet som er gitt, medgir Fredvik.

Han mener at det ikke vil være fare for omgivelsene dersom en bombe faktisk skulle gå av.

— Risikoen for Elkem Solar er materielle skader. Smelteovnen er for tiden ikke i drift på grunn av vedlikeholdsarbeid, og vi har ingen eksplosiver hos oss nå. Det er selvfølgelig noe sveisegass her, men ikke i volum som er farlig for omgivelsene, sier han.