KRISTIANSAND: — Vi vil legge trykk på at politisituasjonen i Agder er for dårlig. Frustrasjonen er stor i alle 30 kommunene. Det er ikke èn kommune på Agder som er fornøyd, sier en engasjert ordfører i Kristiansand, Jan Oddvar Skisland.

På fem år vil hele førti stillinger være borte på Agder. 19 av dem vil forsvinne i løpet av året.

— Det er bekymringsfullt at det signaliseres enda mindre politi. Mens de fleste politidistrikt får økt bemanning, får vi mindre. Agder kommer sammen med Vestfold dårligst ut når det gjelder politiressurser. Dette aksepterer vi ikke, sier kristiansandsordføreren.

Brev til justisministeren

Agderrådet har satt ned et utvalg som i dag var samlet på ordførerens kontor i Kristinsand for å utforme et brev til justisministeren. Brevet består av fire hovedargumenter som Knut Storberget må ta stilling til før han kommer til Kristiansand 27. februar.

— Leien på politihuset er skyhøy i forhold til andre steder. Til sammenligning er leien 10 millioner høyere enn i Rogaland.

— Politiet på Agder får ikke uttelling på turisttiltrømningen. Hele situasjonen på sommeren dekkes ikke opp.

— Kristiansand får som eneste storby ikke fem øre i storbytilskudd.

— Fengselssituasjonen er for dårlig. Alt for mye ressurser går med til å frakte fanger frem og tilbake til Åna Kretsfengsel.

Forventer handling

Utvalget som står bak argumentene består av seks representanter fra Agder, med Jan Oddvar Skisland i spissen. Og når justisminister Knut Storberget kommer til byen, forventes det svar.

— Vi forventer at justisdepartementet tar tak i saken, argumentene er så gode. All rettferdighet tilsier at noe må gjøres. Vi håper ting vil skje når det reviderte budsjettet legges fram før sommeren, eller under nasjonalbudsjettet for 2008, sier Skisland.

Dersom ting ikke skjer fra justisdepartementet sin side, kan det være aktuelt med aksjoner?

— Ja, det kan bli aktuelt med en folkeaksjon i Oslo. Vi er klare til å aksjonere, for det er viktig å markere dette, fortsetter Skisland.

Gjelder hele Agder

Ordføreren i Sørlandets hovedstad vil presisere at dette ikke bare gjelder Kristiansand, men hele regionen.

— Trykket er massivt over hele Agder. Personlig har jeg sjeldent opplevd lignende. Det er mye utrygghet og frustrasjon både i byene og i de landlige kommunene, sier ordføreren.

Det er spesielt politiets synlighet og hverdagskriminalitet som er kjernen.

— Det er mye utrygghet og frustrasjon over at politiet ikke er synlig. Og når det gjelder hverdagskriminalitet så er det helt uakseptabelt sånn som det er nå. Det er mange saker hvor gjerningsmannen er kjent, men politiet har ikke ressurser til å følge det opp, avslutter Skisland.