NØRREBRO/DANMARK: — Jeg har fulgt med fra vinduet på det som har skjedd i dag, og det ser ganske vilt ut. Det er masse røyk og politi overalt. Butikkene er stengt og polstret med skydd for vinduene, sier Sjøvold, som befinner seg på jobb i Roskilde når fvn.no snakker med henne på telefon.

Ikke redd

Da den unge psykologistudenten fra Kristiansand skulle til jobb torsdag, måtte hun gå lange omveier forbi det herjede området i Nørrebro. Likevel sier Sjøvold at hun ikke har vært direkte redd mens demonstrasjonene har pågått.

— Nei, jeg var ikke redd da jeg satt inne i tredje etasje i leiligheten min, men da jeg gikk ut fikk jeg se litt mer. Jeg sa til kjæresten min før jeg gikk ut døra at det så ut som det var krig der ute! forteller Sjøvold.

- Helt vilt

Hun har bodd i København siden august i fjor, og opplevde også ungdomsopprøret i desember. Derfor har hun lært å ta sine forholdsregler.

— Jeg kikker jo alltid ut av vinduet før jeg går ut. Det er en fordel at jeg har opplevd dette en gang før. Butikkene har også forberedt seg og stengt lokalene og polstret vinduene. Men jeg har venner som kom til København for kort tid siden, og de synes dette er helt vilt, sier kristiansandsjenta.

Foreløpig er ingen i nabolaget blitt bedt om å evakuere.

Torsdag kveld får Fædrelandsvennen en sms fra Sjøvold, hvor hun melder om at det visstnok bare ser ut til å bli verre og verre i nabolaget, og at demonstrasjonene bare skal fortsette.

Voldsomme gatekamper

Demonstrantene i Nørrebro demonstrerer for å beholde ungdomshuset i byen, og det har ikke vært fredelige tilstander i området torsdag.

En stund så det ut til at politiet mistet kontrollen, før de klarte å avskjære noen av de ivrigste steinkasterne.

Aktivistene bygget barrikader tvers over Nørrebrogade og forsøkte å fyre opp bål. Noen brakk opp heller og kastet bitene mot politiet, mens andre brukte kraftig fyrverkeri som våpen, ifølge avisa Politiken.

Brukte tåregass

Politiet svarte med tåregass og brukte megafon til å beordre demonstrasjonen oppløst. Med en knipetangsmanøver klarte noen av politiets kjøretøyer å avskjære de forreste demonstrantene, og flere av dem ble pågrepet.

Tidligere oppfordret politiet demonstrantene på Blågårds Plads om å ta det med ro, og krevde samtidig å få snakke med noen som kunne ta på seg ansvaret med å lede den planlagte protestaksjonen. Begrunnelsen var at politiet ville gjøre en avtale om hvor demonstrantene skal marsjere.

70 pågrepet

Tidligere på dagen ble minst 70 personer pågrepet og tre skadd etter gatekamper som oppsto etter at politiet stormet det omstridte Ungdomshuset på Nørrebro. Sympatisører fra Sverige og Tyskland, og muligens også Norge, var ventet til København i løpet av kvelden.

I Stockholm ble det holdt en liten demonstrasjon utenfor den danske ambassaden torsdag ettermiddag, i sympati med brukerne av Ungdomshuset.